Mrsić: Osnivanje Investicijskog fonda nezaposlenih u ovom je trenutku teško ostvarivo

PREDSTAVNICI Sindikata nezaposlenih Hrvatske (SNH), zajedno s predstavnicima podupirućih političkih stranka i udruga, jučer su se sastali s ministrom rada i mirovinskoga sustava Mirandom Mrsićem, a potom i s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Na sastanku s Mrsićem razgovaralo se o inicijativi za osnivanje Investicijskog fonda nezaposlenih Hrvatske te o vraćanju trajne novčane naknade na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje za starije radnike, odnosno radnice, koji imaju 32 godine staža.

Mrsić smatra kako inicijativa za osnivanje Investicijskog fonda nezaposlenih zahtijeva širi društveni konsenzus te da je to u ovom trenutku teško ostvarivo. Međutim, kako navode iz Sindikata nezaposlenih Hrvatske, ministar nije nimalo skrivao svoju samouvjerenost da je Kukuriku koalicija dobila mandat da riješi pitanje nezaposlenosti i da oni u ministarstvu rada imaju rješenja za taj problem.

"Gospodinu ministru Sindikat nezaposlenih želi puno sreće da riješi taj problem, a ujedno mu obećavamo da ćemo mu danonoćno puhati za vratom", poručuju iz SNH.

Nisu moguće izmjene Zakona o zapošljavanju

Na zahtjeve sindikata za vraćanje trajne novčane naknade nezaposlenima sa 32 godine staža, odnosno da se ukine dodatni uvjet od pet godina životne dobi do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu, ministar je dao odgovor kako se tu radi o velikim sredstvima i da nisu moguće izmjene Zakona o zapošljavanju kojima bi se zaštitila ova kategorija najugroženijih starijih nezaposlenih osoba.

"Sindikat nezaposlenih Hrvatske apsolutno nije zadovoljan sa ovakvim odgovorom ministra jer je očekivao daleko veću socijalnu osjetljivost od socijaldemokratske Vlade, tim više što se radi o osobama koje su godinama uplaćivale u mirovinski i ostale fondove, a sada godinu-dvije pred mirovinu postaju socijalni slučajevi. To je u našem društvu nedopustivo i neoprostivo", poručuju iz SNH.

"Sindikat će Ministarstvu rada dostaviti novi prijedlog za zaštitu ove najugroženije kategorije nezaposlenih, a koji će zahtijevati znatno manja sredstava", dodaju.

Josipović: Trajno rješenje problema nezaposlenosti je u oživljavanju investicija

Nakon sastanka s Mrsićem delegacija Sindikata nezaposlenih uputila se na Pantovčak na sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem, gdje se također razgovaralo o inicijativi za osnivanje Investicijskog fonda nezaposlenih Hrvatske, kao mogućem rješenju za ozbiljnije rješavanje problema nezaposlenosti, te investiranju iz tog fonda u proizvodno gospodarstvo i obrtništvo, odnosno spašavanju već postojećih radnih mjesta u proizvodnom gospodarstvu.

Predsjednik je sa zanimanjem saslušao delegaciju Sindikata nezaposlenih i izrazio uvjerenje da je trajno rješenje problema nezaposlenosti u oživljavanju investicija, čime bi se otvorio novi ciklus zapošljavanja. Predložio je Sindikatu da se inicijativa za osnivanje Investicijskog fonda razradi, posebno s obzirom na način korištenja sredstava i upravljanja Fondom, te da se uskladi s pravnim poretkom, posebno poreznim propisima u Hrvatskoj. Tako bi inicijativa mogla postati predmetom rasprave među socijalnim partnerima i u općoj javnosti.

Delegacija Sindikata nezaposlenih zahvalila se predsjedniku na razumijevanju i na korisnim savjetima i sugestijama te je istaknula spremnost da će i nadalje ustrajati u traženju rješenja za smanjenje nezaposlenosti kao najvećeg društvenog problema.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.