Mravak i još četvorica direktora HEP-a dokazuju da je Buljubašić stvarno radio: "Nismo krivi!"

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu počelo je suđenje Ivanu Mravku, bivšem predsjedniku uprave HEP-a i još četvorici direktora tog javnog poduzeća. Optuženi su da su u HEP-u fiktivno zaposlili Radu Buljubašića, HDZ-ovca i povratnika iz Australije. Za četiri godine nerada on je primao plaću u zaradio oko 600 tisuća kuna, a poduzeće je oštećeno za oko 760 tisuća kuna. Suđenje je trebalo početi u veljači, no odgođeno je zbog nedolaska dvojice optuženih Željka Dorića i Antuna Crnića koji su se opravdali zdravstvenim tegobama. Rade Buljubašić nije među optuženima. On će se u postupku pojaviti samo kao svjedok.

"Nisam kriv", rekao je Mravak. Da nisu krivi, sucu su rekla i četvorica rukovoditelja u HEP-u, Željko Dorić, Antun Crnić, Mladen Belja i Aleksandar Bernik.

"Mi ćemo dokazivati, uz pomoć ovih dokaza koje je Državno odvjetništvo predložilo, da je stvarno radio u HEP-u, da nije fiktivno bio zaposlen i da je ostvario ona prava kao svaki drugi nakon tog zapošljavanja. Ako je nekome iz čista mira pribavljena imovinska dužnost, a taj je ni kriv ni dužan. Sama ta konstrukcija ukazuje da nešto ne štima", rekao je Mravkov odvjetnik Branko Šerić.

"Dobio sam nalog od predsjednika Vlade"

Šerić tvrdi da njegov branjenik u svim predmetima govori istinu. "Smiješno je i pretpostaviti, a kamoli optužiti, da predsjednik uprave javnog poduzeća koje broji 14 tisuća radnika, ili u jednom periodu 15 tisuća radnika, kontrolira svakog radnika", kazao je u veljači Mravkov odvjetnik Šerić te dodao kako će netko iz HDZ-a morati doći na suđenje i dokazati da je Buljubašić radio ondje, ako već nije u HEP-u.

Mravak tvrdi da je prije svake odluke kontaktirao stručne službe unutar HEP-a kako bi mu potvrdile da nema kršenja zakona. "HEP je državna tvrtka i vlasnik HEP-a je država, pa slijedom toga i Vlada. Ja kad sam dobio neki nalog, ako sam ga dobio od predsjednika Vlade, dobio sam nalog od vlasnika", kazao je Mravak.

HEP-ova petorka je Buljubašiću, koji je bio zaposlen u središnjici HDZ-a, omogućila da od 2006. do 2009. ne radi, a prima plaću, po povlaštenoj cijeni kupi stan i koristi druge povlastice - naknadu prijevoza i službeni mobitel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.