Mrak Taritaš: Blizu smo 100 tisuća zahtjeva za legalizaciju, bageri idući tjedan stižu u Zagreb

Ilustracija: Jure Mišković/Cropix

NASTAVLJA se rušenje bespravno sagrađenih objekata, a nakon Vira i Cresa na red su stigli oni u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Na Krku su u tijeku rušenja dviju nelegalno sagrađenih zgrada u blizini naselja Porat, a na istarskom području 35 različitih objekata - molova, zgrada, pa i podruma, rekla je za Media servis resorna ministrica Anka Mrak Taritaš.

Od toga pet je u općini Marčana, od čega dio u šumi posebne namjene. Načelnik Marijan Kostešić pojašnjava tko je i što gradio nakon lipnja 2011. "Radi se više manje o betonskim pločama i nekim sitnim građevinama koje su započete u prostoru. Lokalni ljudi to kod nas inače ne rade, ako grade nešto, rade u građevinskom području, znači to se može legalizirati. Ovdje se radi uglavnom o šumskom ili poljoprivrednom zemljištu u pravilu u priobalju te hrvatskim i slovenskim državljanima, koji su kupili to zemljište nakon tog roka, odnosno 21. lipnja 2011.", navodi načelnik općine Marčana.

Nema "gledanja kroz prste" nakon 30. lipnja - nema produljenja roka za legalizaciju

Dok u resornom ministarstvu čekaju podatke dijela Upravnih odjela županija i gradova o zahtjevima za legalizaciju za veljaču, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš za Media servis otkriva: "Dobili smo podatke od 30 ureda i brojka ide bliže sto tisuća. Dakle, ono što smo u startu imali ideju i rekli kada bi sto tisuća bilo s 30. lipnjem, onda bismo mogli reći da je zakon bio uspješan. A evo, mi ćemo na kraju veljače doći do te brojke od sto tisuća zahtjeva, odnosno sto tisuća postupaka za legalizaciju", zadovoljno ističe Mrak Taritaš.


Najviše je zahtjeva s područja Zagreba i Zadarske županije, gdje je i najviše nelegalne gradnje po kojoj, dodaje ministrica, ne zaostaje ni Splitsko-dalmatinska županija. Do rujna, kada kreće druga faza rušenja, trebalo bi biti srušeno svih 1.500 objekata s rješenjima o uklanjanju. Ministrica opovrgava spekulacije da se razmišljalo o preuzimanju slovenskog ili srbijanskog modela legalizacije.

Resorna ministrica opovrgava spekulacije o mogućem "gledanju kroz prste" nakon 30. lipnja i ponavlja - nema produljenja roka za legalizaciju. "Idući tjedan dolazimo (bagerima, op.a.) na područje Zagreba kao što smo to i najavili. Činjenica je da se na terenu šire različite informacije. Između ostalog, da ćemo produžiti rok za legalizaciju. Opet ponavljam da rok nećemo produžiti ni za jednu jedinu sekundu. Dakle, rok je 30. lipanj ove godine", poručuje ministrica. Nakon roka za legalizaciju, jedino što preostaje onima koji to ne učine je preduhitriti bagere, jer od rujna kreće uklanjanje povremeno nastanjenih zgrada, najavljuje Mrak Taritaš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.