"Monstrum s Grbavice" Veselin Vlahović osuđen na 45 godina zatvora za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima

Foto: AFP

SUDSKO vijeće Suda Bosne i Hercegovine kojim je predsjedavao državni sudac Zoran Božić osudilo je danas ratnog zapovjednika paravojne jedinice srpskih snaga "Bijeli anđeli" Veselina Vlahovića Batka, poznatijeg kao "Monstrum s Grbavice", na 45 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići 1992. godine, javlja agencija Anadolija.

Vlahović je proglašen krivim po 66 točaka optužnice za ubojstva 30 osoba, silovanje većeg broja žena bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti.

Među najužasnijim zlodjelima je slučaj silovanja jedne žene u sedmom mjesecu trudnoće. Ženu je, kako je opisao sudac Božić, silovao u kuhinji pred njenom maloljetnom kćeri, držeći djevojčici, koja je vrištala, nož pod grlom. U jednom slučaju u više navrata je silovao majku i kćer. Također, među brojnim djelima, izdvaja se tragedija obitelji Pecar, koja je natjerana da ide kroz minsko polje.

Vlahović je mirno, bez pokazivanja ikakvih emocija, pratio izricanje presude. Optužnica protiv Vlahovića je podignuta u veljači 2011. godine, a tri mjeseca kasnije Tužiteljstvo BiH je podiglo dodatnu optužnicu s još 14 točaka. Četiri točke su u listopadu 2012. godine isključene iz optužnice.

Suđenje Vlahoviću počelo je 29. travnja 2011. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.