"Monstrum s Grbavice" Veselin Vlahović osuđen na 42 godine zatvora za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima

Screenshot: YouTube

VIJEĆE Apelacijskog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 13. lipnja 2014. godine drugostupanjsku presudu u predmetu Veselin Vlahović kojom se žalba Tužiteljstva Bosne i Hercegovine odbija kao neutemeljena i prvostupanjska presuda u oslobađajućem dijelu potvrđuje.

Veselin Vlahović Batko, poznatiji kao "Monstrum s Grbavice", između ostalog, proglašen je krivim za ubojstva, silovanje većeg broja žena bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti.

Među najužasnijim zlodjelima je slučaj silovanja jedne žene u sedmom mjesecu trudnoće. Ženu je, kako je ranije opisao sudac Božić, silovao u kuhinji pred njenom maloljetnom kćeri, držeći djevojčici, koja je vrištala, nož pod grlom. U jednom slučaju u više navrata je silovao majku i kćer. Također, među brojnim djelima, izdvaja se tragedija obitelji Pecar, koja je natjerana da ide kroz minsko polje.

Drugostupanjskom presudom nadalje djelomično se uvažava žalba branitelja optuženika Veselina Vlahovića, pa se presuda Suda od 29. ožujka 2013. godine preinačava u osuđujućem dijelu na način da se optuženik Veselin Vlahović oslobađa od optužbe u odnosu na jednu točku pobijane presude da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi s člankom 180. stavak 1. Kaznenog zakona BiH i u odluci o kaznenopravnoj sankciji, na način da se optuženik Veselin Vlahović za radnje opisane u točkama izreke prvostupanjske presude za koje je oglašen krivim zbog kaznenog djela zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak (1) točka h) Kaznenog zakona BiH osuđuje na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 42 godine.

U preostalom dijelu žalbe branitelja optuženika Veselina Vlahovića se odbijaju kao neutemeljene i u tom dijelu prvostupanjska presuda potvrđuje, dok u dijelu koji se ne osporava žalbama prvostupanjska presuda ostaje neizmijenjena.

Tužiteljstvo BiH izjavilo je žalbu protiv oslobađajućeg dijela prvostupanjske presude i to zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja iz članka 299. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku BiH (ZKP BiH) s prijedlogom da apelacijsko vijeće žalbu u cijelosti prihvati kao utemeljenu, pobijanu presudu preinači u njenom oslobađajućem dijelu, na način da optuženika oglasi krivim i za radnje za koje je pobijanom presudom oslobođen od odgovornosti, slijedom čega će odgovornost optuženika i za ove radnje biti uključena u pravilnu i zakonito izrečenu sankciju.

Branitelji optuženika Veselina Vlahovića, prvostupanjsku presudu pobijali su zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka iz članka 297. ZKP BiH, povrede kaznenog zakona iz članka 298. ZKP BiH, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz članka 299. ZKP BiH i članka 308. ZKP BiH i odluke o kaznenopravnoj sankciji iz članka 300. ZKP BiH s prijedlogom da vijeće Apelacijskog odjeljenja Suda BiH, uvažavajući žalbene razloge kao utemeljene, ukine prvostupanjsku presudu i održi pretres ili da izrekne blažu kaznenopravnu sankciju.

Apelacijsko vijeće je održalo javnu sjednicu 05. veljače 2014. godine na kojoj su Tužiteljstvo i branitelji usmeno izložili žalbene navode.

Apelacijsko vijeće je ispitalo žalbu u granicama žalbenih navoda, te je donijelo navedenu odluku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.