Ministarstvo zaštite okoliša: Nadzor u Dini pokazao je da ne postoji opasnost za radnike i stanovnike

Foto: Arhiva

MINISTARSTVO zaštite okoliša i prirode izvjestilo je kako je izvanredni koordinirani inspekcijski nadzor tvrtke DINA-Petrokemija u pogonima u Omišlju potvrdio da ne postoji opasnost za radnike i stanovništvo te za imovinu u krugu postrojenja i u okolici jer su kemikalije u ispravnom stanju, ispravno uskladištene i čuvane te da u ovim okolnostima nisu opasne.

Iz Ministarstva također ističu kako je utvrđeno da se nisu obnovili atesti za opremu pod tlakom i opremu za automatski nadzor.

"Paralelno s koordiniranim nadzorom, stručne službe ministarstva obavile su konzultacije s nadležnim tijelima RH, poznavateljima stanja sigurnosti u DINA Petrokemiji i vanjskim stručnjacima za zaštitu okoliša kako bi se potvrdila točnost informacije da ljudi i imovina u krugu postrojenja i u okolici nisu u opasnosti te kako bi se preventivno napravio plan postupanja s opasnim tvarima u slučaju potrebe. Na konzultacijama u svrhu provođenje mjera radi sprječavanja i ograničavanja šteta u okolišu su osim stručnjaka Ministarstva zaštite okoliša iz sektora za procjenu okoliša i industrijska onečišćenja, odjela za rizična postrojenja i štete u okolišu i inspekcije zaštite okoliša sudjelovali i predstavnici Hrvatskog zavoda za toksikologiju, Ministarstva zdravlja i Državne uprave za zaštitu i spašavanje", kaže se u priopćenju iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode iz kojeg ističu kako je, neovisno o potvrdi koordiniranog inspekcijskog nadzora da ne postoji neposredna opasnosti za sigurnost stanovništva, materijalnih dobara i okoliš, napravljena analiza mogućeg postupanja sa svakom od kemikalija trenutno prisutnih u DINI.

"Iako je Nadzorni odbor DINA Petrokemije određene kemikalije proglasio otpadom i na osnovu te odluke zatražio postupanje Ministarstva zaštite i prirode, nisu dostavljeni dokazi niti je u koordiniranom inspekcijskom nadzoru potvrđeno da kemikalije doista predstavljaju otpad, stoga se one i dalje smatraju sirovinama. Utvrđeno je da su sljedeće kemikalije u postrojenjima u statusu sirovine: 600 kg amonijaka, 4 tone tekućeg klora i 115 tona vinil-klorid monomera, a koordinirani inspekcijski nadzor pokazao je da su navedene kemikalije ispravno uskladištene i čuvane. Te kemikalije mogu postati opasne za stanovništvo, materijalna dobra i okoliš jedino kao predmet namjernih kaznenih djela zbog čega se MUP-u upućuje preporuka za češće obilaženje područja tvornice. U nadzoru su razmotrene i opcije za moguće postupanje s kemikalijama u slučaju namjerno izazvane izvanredne situacije koja bi kao posljedicu mogla imati negativan utjecaj na stanovništvo i okoliš, te je utvrđeno da bi se poseban tretman u tom slučaju morao primijeniti za tekući klor. Opcije postupanja u tom slučaju bile bi privremeno ili trajno zbrinjavanje kemikalija za što bi trebalo osigurati prijevoz iz Omišlja na drugu lokaciju. U slučaju da tržište ne iskaže interes za otkupom amonijaka, tekućeg klora i vinil-klorid monomera kao sirovine, navedene kemikalije mogu se zbrinuti kao otpad na lokaciji postrojenja po pravilima struke i bez opasnosti za stanovništvo i okoliš", zaključili su iz Ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.