Ministar Zmajlović izložbom "U Hrvatskoj se fura Natura" otvorio Tjedan botaničkih vrtova

Foto: Promo plakat

POVODOM ulaska Hrvatske u Europsku uniju i uspostavljanja ekološke mreže Natura 2000, Državni zavod za zaštitu prirode i Botanički vrt PMF-a pripremili su u Zagrebu izložbu pod nazivom "U Hrvatskoj se fura Natura".

"Kaže se da se znanje budućih generacija višestruko vraća. Zato mi je drago da je današnja izložba o ekološkoj mreži Natura 2000 namijenjena prvenstveno djeci. Siguran sam da će ovakvi projekti biti inspiracija za sve druge aktivnosti u očuvanju naše prirode", izjavio je ministar Mihael Zmajlović u sklopu otvaranja izložbe "U Hrvatskoj se fura Natura" u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta u Zagrebu.

Natura 2000 je europska ekološka mreža koja objedinjuje područja važna za očuvanje europskih ugroženih vrsta i stanišnih tipova. Temelj ekološke mreže Natura 2000 čine dvije direktive: Direktiva o staništima i Direktiva o pticama. Područja koja se izdvajaju temeljem te dvije Direktive zajedno čine mrežu Natura 2000.

Izložbu su pripremili Državni zavod za zaštitu prirode i Botanički vrt PMF-a povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju kada će Hrvatska ekološka mreža postati dijelom europske ekološke mreže Natura 2000. Izložba će posjetiteljima pružiti osnovne informacije o ekološkoj mreži Natura 2000 i o zaštićenim područjima koja obuhvaćaju oko 30 posto površine Hrvatske. Sadržajima je namijenjena djeci školskog uzrasta, a posjetitelji je mogu pogledati do 1. studenog 2013.

Otvaranjem izložbe "U Hrvatskoj se fura Natura" u Botaničkom vrtu PMF-a započeo je program Trećeg Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske u organizaciji Sekcije botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva. Cilj manifestacije je promoviranje djelatnosti botaničkih vrtova i arboretuma.

U sklopu otvaranja izložbe, ministar Zmajlović pomogao je djeci iz obližnje osnovne škole Ivan Gundulić i dječjeg vrtića Budućnost zasaditi svoje prve biljke u sklopu projekta "Vrtek" u kojem će djeca cijelu godinu brinuti o svom povrtnjaku. Sam događaj veselo je popraćen pjesmom malih vrtlara.

U ovogodišnjem Tjednu botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske (13. do 18. svibnja 2013.) sudjelovat će 22 vrta, arboretuma i manje botaničke zbirke kroz 12 hrvatskih županija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.