Ministar Mrsić protiv uskrsnice i regresa za radnike HEP-a: "Žao mi je što nisu pogledali oko sebe"

Foto: FAH

RADNICI HEP-a među rijetkim su zaposlenicima javnog sektora kojima će biti isplaćeni uskrsnica i regres. Određeno je tako novim kolektivnim ugovorom kojeg je potpisao šef uprave HEP-a Perica Jukić.

"Kolektivni ugovor je pošten i transparentan, a ako ga usporedite s nekim drugim kolektivnim ugovorom, čak je ispod u nekim pravima", izjavio je Jukić, dodavši da je aktualni ugovor štedljiviji nego prošli.

"Stečena prava nekad su iznosila 3550 kuna, a u novom ugovoru su 2500 kuna", tvrdi Jukić, koji smatra da je "novi kolektivni ugovor korektan i pošten, na dobrobit poslodavca i radnika HEP-a".

Drugačije mišljenje, međutim, ima ministar rada Mirando Mrsić, koji tvrdi da su HEP-ovi zaposlenici prilikom pregovaranja o kolektivnom ugovoru morali uzeti u obzir i socijalnu dimenziju, a s obzirom na krizu u kojoj se hrvatsko društvo nalazi.

"Mi plaćamo tu struju i iz te struje se plaćaju određene beneficije radnicima HEP-a. Trebalo je uzeti u obzir i tu socijalnu komponentu. U mnogim dijelovima gospodarstva radnici nemaju prava poput božićnice, uskrsnice i regresa. Žao mi je što uprava i sindikati nisu pogledali malo oko sebe. HEP je monopolist, mi plaćamo struju pa de facto plaćamo i taj kolektivni ugovor", izjavio je Mrsić.

Jukića ne zabrinjava ovakvo ministrovo razmišljanje. Šef uprave HEP-a kaže da s njihov kolektivni ugovor ne može uspoređivati s ostalima.

"Mi smo izloženi tržištu, ne ovisimo o državnom proračunu. Mi našim profitom punimo proračun, a naši radnici rade u posebnim uvjetima. Oni rade kada su elementarne nepogode, penju se po stupovima, dalekovodima. Kolektivni ugovor mora biti prilagođen tim uvjetima rada, mora zaštititi prava radnika u takvim situacijama", tvrdi Jukić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.