"Ministar Jakovina je kriv za izbacivanje prošeka!"

Foto: Davor Pongračić / Cropix

"MINISTAR Jakovina je stvarni krivac za izbacivanje Prošeka", tvrdi bivši glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, HDZ-ovac Mladen Pavić.

Odgovornost za zbrku oko Prošeka je na Tihomiru Jakovinu, kaže Pavić, zbog Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina kojeg je ministar potpisao 24. listopada prošle godine.

Naime, u prethodnom Pravilniku, donesenom u prosincu 2010. godine, stajalo je da su tradicionalni izrazi U Hrvatskoj: mlado vino, Prošek, Opolo, Plavac i Mlado vino portugizac. Međutim, u novom pravilniku kojeg je potpisao Jakovina, ostali su samo izrazi mlado vino, opolo i plavac.

"Čitavu zbrku je izazvao navedeni Pravilnik, o kojem Jakovina nikoga nije upoznao. Ministar ne može pobjeći od svoje odgovornosti, niti to objašnjavati možebitnim 'tehničkim' pogreškama", kaže Pavić, te dodaje kako bi bilo logično da se prošlogodišnji pravilnik žurno promjeni i da se stvari opet vrate u normalno stanje.

Hrvatski prošek ne može u EU

Podsjećamo, "afera prošek" započela je nakon što je Ministarstvo poljoprivrede objavilo da se tradicionalno hrvatsko vino prošek pod tim imenom više neće moći proizvoditi ni prodavati u Europskoj uniji. Hrvatska, naime, ne može zaštititi tradicionalno ime prošek jer je preslično talijanskom "proseccu", iako se radi o različitim vrstama vina.

Zakon kojeg je donio Europski parlament doista zabranjuje plasiranje proizvoda s homonimnim imenima na zajedničko europsko tržište, kako ne bi došlo do zbunjivanja ili obmanjivanja potrošača. No, Miroslav Božić, bivši glavni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, koji je sudjelovao u pregovorima s EU, kaže da Hrvatska u pregovorima ni na koji način nije preuzela obvezu da će prestati s proizvodnjom ili označavanjem proizvoda pod nazivom prošek.

"Nije rečeno da se trebaju uništiti zalihe prošeka te da se on više neće moći proizvoditi, ali propustili smo ga staviti na listu vina koja ćemo moći tržiti nakon ulaska u Europsku uniju", najavio je jučer ministar Jakovina, dodavši da su "tehničke službe napravile određeni propust pa će snositi i sankcije".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.