Miljenić: Broj ovršnih predmeta se smanjio za 17 tisuća; Javni ovršitelji nisu zadovoljni zadovoljštinom

Foto: Davor Pongračić/Cropix

IAKO je odbacio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona i izmjena Zakona o javnim ovršiteljima, Ustavni je sud naložio državi da svakom od 71 ovršitelja isplati po 18 tisuća kuna zadovoljštine. Nedovoljno, poručuju javni ovršitelji, te najavljuju daljnju pravnu bitku.

Bivša ih je vlast uvela, a sadašnja nakon dvije odgode početka rada na kraju ukinula. Iako je zakonodavac imao ovlasti javne ovršitelje zamijeniti sudskima, pri tome je morao voditi računa o posljedicama svojih odluka, odnosno o individualnoj situaciji svakog javnog ovršitelja. "Kojima je taj isti zakonodavac prethodno priznao profesionalni položaj namećući im istodobno i obveze vezane za tu službu i one su zahtijevale znatna financijska sredstva, ta bi nakon toga upravo taj zakonodavaca odlučio da te službe neće biti", izvijestila je sutkinja Ustavnog suda Duška Šarin.

Javni ovršitelji s odlukom nisu zadovoljni te najavljuju daljnju pravnu bitku za nadoknadu štete. "U vidu troškova koje smo imali za ulaganja za ured. Puno kolega je i ostalo bez posla, 30 ljudi je napustilo svoja radna mjesta da bi započeli s radom, manje od 10 ih se opet zaposlilo, a ostali su i dalje nezaposleni. Tu je naravno i pitanje izmakle zarade", ističe predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja Vedran Vidmar.

Javni ovršitelji ne odustaju te su prije dva tjedna Ustavnom sudu podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti svih ovršnih propisa koji su stupili na snagu u listopadu prošle godine.

"Hrvatska ima sustav naknade štete, bilo koje, koji postoji i funkcionira"

Nakon što je Ustavni sud donio rješenje prema kojem svaka od 71 osobe koje su imenovane javnim ovršiteljima ima pravo na zadovoljštinu u iznosu od 18 tisuća kuna, stigla je i reakcija ministra pravosuđa Orsata Miljenića. Unatoč packi teškoj milijun i 278 tisuća kuna ministar pravosuđa Orsat Miljenić smatra kao država nije pogriješila što je ukinula institut javnoovršiteljske službe.


"Hrvatska ima sustav naknade štete, bilo koje, koji postoji i funkcionira. Mnogi od njih su podnijeli tužbe i vode se u postupci. Neki su u različitim fazama rješavanja. Sigurno da svatko tko je oštećen na bilo koji način i što bude utvrđeno da je nastala šteta, će biti kompenziran. To je od početka stav od kojeg ne bježimo i kod kojeg stojimo i u ovom i u drugim slučajevima", rekao je Miljenić.

U četiri mjeseca država će tako morati isplatiti milijun i 270 tisuća kuna iz proračuna što je u ionako osiromašenom državnom budžetu još jedan izdatak. Miljenić ipak ne misli da se pogriješilo s donošenjem ovog Zakona. "Broj ovršnih predmeta se smanjio za 17 tisuća. To je posljedica novog zakona. Trošak za građane se smanjio. Nitko ne govori koliko bi ta služba povećala trošak za građane i koliko bi građani iz svog džepa platili. Tu bi se radilo o puno većem iznosu. Žalosno je da je taj zakon kad je donošeno, donesen bez ikakve analize. Kad smo došli u Ministarstvu nismo našli ništa. Ni koliko će to koštati, koliko će povećati troškove građana. Ništa nismo našli", izjavio je Miljenić dodavši da nitko nije osporio javnim ovršiteljima da traže nadoknadu zbog svega.

"Ovo je bila služba koju ste morali angažirati kao što morate angažirati javne bilježnike. I to je problem. Oni su zajamčeno i kroz to bi se slijevala određena sredstva. Normalno da ljudi, kad su se našli u toj situaciju, žele ostvariti svoj ekonomski interes zbog kojeg su išli u to. To je legitimno, to im nitko ne osporava. I nitko im ne osporava da, ako su imali nekakav trošak, da ga pokušaju nadoknaditi. Ono što je bitno, koliko sam shvatio, da je Ustavni sud rekao da je bilo ustavno izvršiti zakonske promjene koje smo napravili", rekao je Miljenić.

Ministar pravosuđa se kratko osvrnuo i na presudu donesenu na Općinskom sudu u Kninu prema kojoj Hrvatska mora platiti 540.000 kuna odštete Jovanu Beriću i njegovim dvjema sestrama čiji su roditelji ubijeni u Varivodama.

"Da budem iskren, ja sam za tu presudu vidio iz sredstava javnog priopćavanja i ne mogu vam je komentirati. Naravno, ako je sudska odluka bilo koje vrste, nju treba ispoštivati", kaže Miljenić, a prokomentirao je i privođenje novinarke Jasne Babić.

"Ja sam zatražio izvješće Općinskog kaznenog suda da vidim što se događa u tom predmetu. Međutim, kako sam ovdje nisam ga još dobio. U svakom slučaju smatram da načelno moramo vjerovati da sud radi ono što je zakonito i u okviru svojih ovlasti. Uvjeren sam da nije napravljen nikakav presedan i ništa nezakonito, no dok ne vidim izvješće ne mogu vam ništa reći", istaknuo je Miljenić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.