Milanović: CO i HPB nisu nacionalni resursi, to su firme koje posluju na tržištu

Foto: Davor Pongračić/Cropix

MINISTAR financija Slavko Linić na sjednici Odbora za financije odbio je kritike na račun rebalansa proračuna koji sutra dolazi pred zastupnike. Najavio je i početak procesa privatizacije Croatia Osiguranja i Hrvatske poštanske banke krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca.

Rebalansom proračuna deficit se smanjuje na tri posto kao i projekcija gospodarskog rasta na 0,7 posto. Oporbene kritike da je i to preambiciozno, Linić je odbacio.

Uskoro počinje prikupljanje ponuda za privatizaciju Croatia osiguranja i HPB-a, najavio je resorni ministar. "Već smo uznapredovali u radu konzultanata na privatizaciji i očekujemo do kraja ovog mjeseca ili početkom svibnju objavu natječaja za prikupljanje ponuda i vjerujemo da ćemo uspješno ostvariti privatizaciju HPB-a i Croatia osiguranja", kazao je Linić.

Milošević: Što je iduće, prodaja šuma i voda?

Odgovor iz oporbe nije dugo trebalo čekati. Pred novinare u Saboru je nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a izašao Domagoj Ivan Milošević.

"Apsolutno je nedopustivo da se proračun spašava privatizacijom Croatia osiguranja i HPB-a. Što je sljedeće, prodaja šuma i voda?", kaže Milošević.

Rebalans proračuna nazvao je rezultatom Linićevih pogrešnih poteza. "Ministar financija je nervozan, mi to razumijemo. Povisio je poreze, a prihodi mu nisu porasli. Unatoč povećanju PDV-a za 8,7 posto, unatoč ukidanju nulte stope, fiskalizaciji i objavi liste dužnika, stanje u proračunu nije sjajno", kaže Milošević.


Također, Milošević podsjeća da će Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju u startu imati proračunski minus od oko 700 milijuna kuna zato što se pri uvozu neće plaćati pretporez.

Milanović: Ne rasprodajemo nacionalne resurse

Zoran Milanović na ovu temu oglasio se iz BiH, gdje se nalazi u službenom posjetu. Novinarima u Mostaru rekao je da prodaja CO i HPB nije rasprodaja nacionalnih resursa.

"Trgovačka društva nisu nacionalni resursi, to su društva dioničara koja na tržištu pokušavaju zaraditi što je više moguće. Trebamo zadržati monopol u temeljnim resursima kao što su vode i šume, a sve ostalo je tržište na kojem postoje vrlo strogi EU mehanizmi", kaže Milanović.

Iz Milanovićevih riječi može se iščitati da će država prodati i svoje udjele u Podravci. "Podravka će postati moderno društvo dioničara, sve će manje postojati kao državna firma, ako je to ikada i bila", kazao je Milanović.

Udjele će država vjerojatno zadržati u Ini, u kojoj ima 45 posto vlasništva. "Tu vlada s jedne strane štiti svoj nacionalni interes, a s druge nastupa kao dioničar i bori se za profit. S jedne ste strane administrator i upravljač, a s druge dioničar, a u dioničarstvu nema nacionalnih interesa", kaže Milanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.