Meksičkim feministicama poručeno da budu tihe ili mrtve

Screenshot: Nadia Vera/YouTube

NADIA Vera, 32-godišnja feministica i društvena aktivistica, ubijena je prošlog mjeseca u svom stanu u Mexico Cityju zajedno s četiri druge žene. Tri su od njih, uključujući Veru i njenu prijateljicu novinarku Rubén Espinosa, navodno mučene i silovane prije hica u glavu.

Brojni komentatori vjeruju da je povod za ubojstvo njihov aktivizam, borba za jednakost žena, sudjelovanje na prosvjedima i pisanje politički nabijenih pjesama. Kako piše Marie Claire, ubojstva Vere i njenih prijateljica tek je posljednji u nizu zločina. Prema meksičkoj Nacionalnoj mreži za prava žena, u posljednjih pet godina je ubijeno 36 aktivistica. Istraživanje iz 2012. navodi 414 napada na pobornice i zaštitnice ženskih prava na teritoriju Meksika, Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora. Veliku većinu, 87 posto napada, su počinili upravo ljudi koji bi trebali štiti građane, odnosno policija, vladini dužnosnici i vojska.

María de la Luz Estrada, direktorica Nacionalnog građanskog opservatorija za femicid kaže da su posljednja ubojstva žena povod za "crvenu uzbunu".

"Vlasti moraju osigurati da svi upleteni, uključujući intelektualce, budu suočeni s krajnjim posljedicama. Ovaj je slučaj zaštitnice ženskih prava stavio u crvenu uzbunu. To je bila jasna, ozbiljna poruka svima nama," rekla je Luz Estrada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.