Međunarodni dan zaštite na radu: "Sve je propisano, ali dosta loše funkcionira"

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

MEĐUNARODNI je dan zaštite na radu, a prolazi u ozračju sve većeg nezadovoljstva radnim uvjetima. Novi Zakon koji je u pripremi trebao bi rješiti dio problema jer podrazumijeva strožu kontrolu poslodavaca.

Što građani misle o zaštiti na radu:

"Provode se mjere zaštite, uz određene pritiske sindikata."

"Ja sam zaposlena u zdravstvu pa se moramo držati svih propisa."

"Ja sam slobodni novinar, ne znam što bi bila zaštita na radu kod nas. Mi smo trenutno sretni da imamo uopće posla i to naa štiti u životu da imamo što jesti"

"Sve je propisano, ali dosta loše funkcionira"

I rad u industrijskim postrojenjima, građevinarstvu, šumarstvu ili stojarstvu također su profesije koje Zakon štiti, no on se slabo ili gotovo nikako ne provodi.

"Sve je propisano, napisano, ali dosta loše funkcionira", rekao je Nenad Mrgan iz Sindikata strojovođa koji podsjeća kako su i nedavno iskazali svoje nezadovoljstvo uvjetima na radu, no pomaka nema. Strojevi su slabo održavani, uređaji za hlađenje neispravni, lim nije učvršćen.

"Buka je poseban problem, pa je upitan i sluh tih ljudi, a da ne govorim o temperaturama u kojima vozimo. Nema frižidera na lokomotivi, nema uvjeta za izvršiti nuždu, lokomotiva nema ni sanitarni čvor. Ako se govori o zaštiti na radu i preventivnom djelovanju prema tim ljudima - to je daleko od onoga što bi trebalo biti", kaže Mrgan.

Kako bi se smanjio broj ozljeda na radu i poboljšala kvaliteta te produljio radni vijek zaposlenika, Ministarstvo rada priprema novi Zakon o zaštiti na radu. Cilj mu je smanjiti broj ozljeda za pet posto do 2016., a predložene mjere obuhvaćaju stroži nadzor i kontrolu poslodavaca, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Bonus za tvrtke koje će dobro provoditi zaštitu na radu

"Tvrtke će se osiguravati za zaštitu na radu i one koje budu dobro provodile ZNR će imati od toga bonus, a one koje budu imale smrtnih slučajeva i troškova imat će veću i skuplju policu", najavio je Mrsić.

"Povećat će se i broj inspektora te uspostaviti 'data collector' - sustav koji će nadzirati broj ozljeda na radu te registrirati poslove i tvrtke s učestalim povredama", kaže Mrsić koji će neodgovornim poslodavcima dijeliti i upozoravajuće kartone.

"Zeleno rješenje znači da je sve u redu, crveno da nešto nije u redu, dogodila se teža povreda ili smrtni slučaj, a žuti karton koji nalaže poslodavcu da nepravilnosti ispravi u roku osam do deset dana. Umjesto sudova ići ćemo na brže i efikasnije kažnjavanje", najavljuje Mrsić.

Postojeći Zakon o zaštiti na radu egzistira od 1997., a neki se propisi i pravilnici nisu mijenjali još i duže. Godišnji pokazatelji govore o 13 do 14 tisuća ozljeda na radu te više od deset smrtnih slučajeva, pa je ZNR prvi korak prema boljoj zaštiti radnika, slaže se predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

"Poruka je poslodavcima: shvatite da će se jedna kuna koju uložite u zaštitu na radu vratiti deset puta više. Nemojte tražiti smanjivanje prava iz Zakona o radu, nemojte tražiti uskraćivanje pauze, uložite u zaštitu na radu i uštedjet ćete deset puta više", poručio je Novosel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.