Maras spustio Bohačeku: Neće nam bankari iz Italije određivati kolike će nam biti kamate

Foto: HRT

"DOSTA nam je dvostrukih kriterija, neće nama netko u Italiji određivati kolike ćemo imati zatezne kamate i kamate na potrošačke kredite", izjavio je ministar poduzetništva Gordan Maras u emisiji Poligraf na Hrvatskom radiju.

Ovakvu Marasovu reakciju isprovocirao je Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka (HUB), koji se u emisiju javio telefonom iz Italije. Bohaček je ponovio svoju raniju tvrdnju da smanjivanje zateznih kamata, na što se jučer odlučila Vlada RH, "građanima neće pomoći, već će proizvesti niz negativnih efekata".

"Banke su trgovačka društva i kao i ostali trgovci prodaje svoj proizvod. Administrativno određivanje cijena naših proizvoda je kršenje temeljnih prava igre na tržištu. Tuđim novcem ne smije se kupovati popularnost... Ako je htjela pomoći građanima, Vlada je mogla odrediti cijenu mlijeka", rekao je Bohaček.

Nakon njegovog javljanja, Maras je primijetio da je Bohaček u Italiju vjerojatno otputovao na konzultacije s vlasnicima najvećih banaka u Hrvatskoj. Podsjećamo, i Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb u vlasništvu su talijanskih banaka.

"Banke su prošle godine imale 2,5 milijardi kuna dobiti pa prema tome mogu dati svoj doprinos u teškoj gospodarskoj situaciji", poručio je Maras, koji tvrdi da je smanjivanje zateznih kamata dobra mjera koja će pomoći građanima, a ne predizborni potez.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.