Malnarov pogreb u petak: "Bio je veliki pustolov, osebujna ličnost i veliki čovjek, prije svega dobar čovjek"

Foto: Arhiva

POSLJEDNJI ispraćaj Željka Malanara, poznatog novinara i putopisca, koji je široke mase osvojio "Noćnom morom", a koji je jučer preminuo u Zagrebu u 69. godini života, bit će u petak u 15.15 sati na zagrebačkom Krematoriju.

> Umro legendarni Željko Malnar

> Kuljiš za Index: Posljednje izdanje Noćne more - Ode Malnar preko Romanije

> U sjećanje na Željka Malnara: Legendarna gostovanja u "Noćnoj mori"


Potresen Malnarovom smrću je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. "Malnar je bio veliki pustolov, osebujna ličnost i veliki čovjek, prije svega dobar čovjek. Ostala je gospođa sama sa četiri kućna ljubimca. Njegova želja je bila da se kremira i da se pepeo pospe po našem Jadranu. Kao što je bio pustolov, tako je želio i da završi", rekao je Bandić. I ta želja će biti ispunjena.

A kako će građani pamtiti Malnara? "Pamtit ću ga po emisiji njegovoj, to je bila `najjača` emisija". "Po pustolovinama, bio je pun života, volio je ići tamo gdje se drugi nisu usudili". "Po njegovim putovanjima i njegovim ludostima". "Po Noćnoj mori".

"Ideja o Republici Peščenici se rodila iz čiste nemogućnosti da kritiziram vlast, a da mi se ništa ne dogodi"

Sedamdesetak dokumentaraca i priloga, brojne ekspedicije, status poglavice na Samoi i ključevi grada Forth Wortha u Texasu, mali je dio onoga čime se Željko Malnar mogao pohvaliti. Bila je tu i kultna emisija Noćna mora u kojoj su glavne uloge imali ljudi s margine, ali u goste su dolazili i brojni uglednici. Kako je Malnar došao na ideju da proglasi odcjepljenje zagrebačke Peščenice od Hrvatske i sebe "predsjednikom", objasnio je u dokumentarnom filmu "Peščenopolis".

 

"Ideja o Republici Peščenici se rodila iz čiste nemogućnosti da kritiziram vlast, a da mi se ništa ne dogodi. To je bila alegorija na Hrvatska i Republika Peščenica je reflektirala se što se događa u Hrvatskoj, ali na smiješan način", rekao je Malnar.

Zbog Noćne more i njegovih "ministara" znalo mu se nabijati na nos da iskorištava ljude, često ga se vrijeđalo, čak je bio i napadnut. "Samo bih htio reći i opomenuti one koji govore: `Otkud pravo Željku Malnaru da tako priča`. Moje pravo dolazi iz mog života i onog što sam u njemu napravio", kazao je Malnar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.