Mađarski ministar vanjskih poslova u Hrvatskoj: Ulazak Hrvatske u EU je dobar za Uniju, ali u Mađarsku

Foto: Goran Mehkek/Cropix

MINISTRICA vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se s mađarskim kolegom Jánosom Martonyijem. Suradnja zemalja u ekonomiji i Europskoj uniji, ali i podrška regiji bili su tema razgovora.

Kako su naglasili, odnosi dviju zemalja su dobri te bi ulaskom Hrvatske u EU trebali biti još bolji ,osobito u regionalnoj suradnji. Dvije zemlje imaju zajedničke interese u prometnim i energetskim pravcima i dosta prostora za suradnju. Istaknuta je podrška svim zemljama regije na putu u EU, a pozdravljen je i dogovor Srbije i Kosova.

"Mađarska i Hrvatska podržavaju put tih zemalja prema reformama ili kroz reforme prema punopravnom članstvu u EU. Jedni i drugi podržat ćemo dodjelu datuma za početak pregovora zemljama u regiji, koje su u poziciji da kandidiraju za datum", rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Mađarski šef diplomacije János Martonyi još je jednom čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u EU i svemu što je do sada napravljeno, rekavši da je to dobro za Hrvatsku, EU, ali i Mađarsku. Rekao je da se veseli suradnji s Hrvatskom osobito u kontekstu zajedničkih srednjoeuropskih interesa. Novinare je zanimalo je li mađarski ministar razgovarao s nekim od hrvatskih dužnosnika o eventualnom preuzimanju većinskog udjela u INA-i od strane MOL-a.

"O tome kani li MOL otkupiti i preuzeti daljnje udjele u INA-i nije bilo riječi. O suradnji INA-e i MOL-a smo govorili i zauzeli zajednički stav da je interes obiju strana da INA bude jedna uspješna kompanija u regionalnom, a ne samo lokalnom smislu", rekao je Martonyi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.