MMF priznao da Grčkoj štete mjere štednje - umjesto fiskalnih od sada strukturalne promjene



GRČKA napokon dovršava pregovore sa stranim kreditorima o uvjetima novog paketa za spas, međutim još su uvijek otvorena pitanja poput plaća, mirovina i dokapitalizacije banaka.

Prema pisanju Reutersa, glasnogovornik grčke vlade Pantelis Kapsis, izjavio je za grčku televiziju MEGA da su "ostala otvorenima još svega tri ili četiri pitanja, no najveći dio pregovora je dovršen".

Još je svega mjesec dana ostalo Grčkoj da nabavi sredstva za podmirivanje duga obveznica koje joj u ožujku sjedaju na naplatu. Ateni se žuri postići sporazum kojim bi dobila pristup još 130 milijardi eura za servisiranje duga. Ta sredstva nisu dovoljna da riješe grčku krizu.

Troika (MMF, ECB, EU) je zabrinuta da Grčka neće moći servisirati dug kojeg su vlasnici oni sami, te zahtijeva novo smanjenje plaća, ukidanje božićnica i sličnih "bonusa". Atena je nesklona takvim mjerama jer je svjesna da će dodatni rezovi još pogoršati prebrutalnu recesiju i natovariti nove terete na leđa grčkih radnika.

MMF-ov prividni zaokret

MMF-ov Poul Thomsen, jedan od glavnih arhitekata grčkih mjera štednje koje su najgore mjere štednje koje se provode u Europi priznao je da fokusiranje na fiskalnu konsolidaciju ne rađa nikakvim plodom. Thomsen smatra da ako već fiskalna konsolidacija ne funkcionira, možda strukturalne reforme hoće, stoga sada navija za strukturalne reforme u Grčkoj.


Thomsen, za razliku od ostatka svijeta, smatra da je Grčka od nastanka krize 2009. puno postigla te da sada treba usporiti s "fiskalnim prilagodbama te se okrenuti što hitrijem modernizaciji grčke ekonomije", te dodaje da će "promjena politike biti vidljiva u novom programu za spas Grčke".

Ovaj Danac, kako prenosi Guardian, učinio je za MMF nevjerojatan zaokret kazavši da "očito postoji granica koju neko društvo može podnijeti".

Na žalost građana Portugala, ovaj bahati spin doktor glavni je MMF-ov arhitekt i za Portugal. Thomsen kaže kako će "Grčka i dalje morati smanjivati svoje fiskalne deficite, no MMF se želi osigurati, s obzirom na to da društvena tolerancija i politička podrška imaju svoja ograničenja, da će Grčka ipak postići odgovarajuću ravnotežu između fiskalne konsolidacije i reforme, stoga MMF poziva na zaustavljanje fiskalnih redukcija".

Brojke govore drugačije

Brojke, statistike i dogovori pričaju malo drugačiju priču od Thomsena. Očekuje se da će se grčka ekonomija ove godine smanjiti za još dodatnih 5 posto. Grčki BDP u zadnje je tri godine pao za 16 posto.

Mjere štednje srezale su javni sektor, što je ugrozilo osnovne socijalne institucije poput zdravstva. Smanjenje plaća i otpuštanje radnika dovelo je do porasta broja beskućnika i smanjenja javne potrošnje što je u konačnici dovelo do smanjenja ekonomije koje je dovelo do gašenja radnih mjesta koje je ponovno uzrokovalo porast siromaštva itd...

Iako Thomsen najavljuje zaokret u politici MMF-a, Troika i dalje kao uvjet za novi grčki bailout zahtijeva smanjenje plaća. Kolike su šanse da se grčki narod ne treba bojati modernizacije ekonomije po dizajnu MMF-a?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.