Lopatu u ruke ili slijedi novčana kazna: Za neočišćeni snijeg ispred ulaza možete platiti i 2 tisuće kuna!

Foto: FAH

TEK ŠTO su se gradski komunalni radnici suočili s prvim snježnim nanosima po cestama i pločnicima, stižu i upozorenja "običnim" građanima. Naime, ako ne uklonite snijeg i led s pločnika ili ispred stambenih zgrada, možete to platiti od 500,00 do 2500,00 kuna. Za pravne osobe, firme i lokale kazna je viša - od 1000,00 do čak 10000,00 kuna.

Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo (GSKG) u Zagrebu upozorava na svojim stranicama da su za čišćenja snijega oko zgrade odgovorni njezini suvlasnici.

"Prema Odluci o komunalnom redu (Sl. glasnik 4/08, 5/08, 8/09, 17/09, 8/11), za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgradu odgovorni su suvlasnici, a ispred uličnih lokala to trebaju učiniti vlasnici ili korisnici tih prostora. Čišćenje snijega se organizira unutar zgrade, a predstavnik suvlasnika je dužan na oglasnu ploču istaknuti raspored čišćenja te o tome obavijestiti i Komunalno redarstvo, koje je nadležno za kontrolu provođenja Odluke i naplatu kazni", obavještavaju stanovnike grada.

Zbog ozljede se može tužiti vlasnika prostora

Uz to, u slučaju ozljede oštećena osoba izravno od suvlasnika može privatnom tužbom zatražiti naknadu štete. Osim čišćenja oko zgrade, suvlasnici su zaduženi i za uklanjanje snijega i leda s krovova. Iako to najčešće nije definirano ugovorom o upravljanju, taj posao u njihovo ime može obaviti i upravitelj angažiranjem izvoditelja s odgovarajućom opremom.

Ako primijetite da bi snijeg ili led mogao početi padati s krova, GSKG-a pozivaju da se s Komunalnim redarstvom dogovorite da hitno postave upozorenja i zapreke kojima će se zaštititi prolaznici.

"Kako su zgrade pod našim upravljanjem osigurane i od odgovornosti prema trećim osobama (ali ne i  prema suvlasnicima), u slučaju ozlijede ili štete zbog pada snijega/leda s krova, oštećena osoba se izravno obraća osiguravatelju (a ne upravitelju)", objašnjavaju.

Najmanje 2 metra širine i posipanje solju

U Varaždinu je svaki vlasnik ili posjednik poslovnog prostora također dužan organizirati ili osobno obavljati uklanjanje snijega i leda sa javne površine nogostupa u cijeloj dužini čestice na kojoj se nalazi građevina koju koristite, javlja portal evarazdin.hr prenoseći poruku Odsjeka za redarstvo Grada Varaždina.

"Uklanjanje snijega i leda mora se obavljati najmanje u širini od dva metra, osim ako javna površina na tom dijelu nije uža od toga. Nakon izvršenog uklanjanja snijega i leda javnu površinu potrebno je posipati solju" naglasio je za ovaj varaždinski portal voditelj Odsjeka Robert Briški.

Kazna za neočišćeni snijeg je od 500,00 do 2.500,00 kn. a, ovisno o procjeni komunalnih redara, na temelju primjene Odluke o komunalnom redu.

Splićani imaju "drugu priliku"

U Dežurnom komunalnom redarstvu Grada Splita rekli su nam kako su ove godine spremni za sve najave i prognoze o snijegu, a i da su novčane kazne za neodržavanje pločnika unaprijed definirane.

"Svi su u gradu i općinama, kada dođe do padalina, dužni očistiti ispred svojeg ulaza, bilo da se radi o stambenoj zgradi, trgovini ili kući privatnog vlasnika, pogotovo ako mu je ispred kuće nogostup po kojem se kreću sugrađani", rekli su.

Kao fizička osoba ćete u Splitu tako za nečišćenje snijega ove zime platiti najmanje 500,00, a najviše 1000,00 kuna. No, ako vam se ovo dogodilo prvi put vjerojatno ćete se "provući" s opomenom od 250,00 kuna.

Za sve firme i pravne osobe kazna je od 2000,00 do čak 10000,00 kuna, a vlasnika obrta će snijeg "po džepu" udariti s 1000,00 do 5000,00 kuna.

Nova Gradiška "snijeg" građanima naplaćuje od 100,00 do 2000,00 kuna

Novčane kazne očekuju i sve one koji se ne budu pridržavali pravilnika o čišćenje snijega i leda s pločnika u Novoj Gradiškoj, javlja tamošnji Radio Nova Gradiška.

"Kako je trenutno visina snježnog pokrivača u Novoj Gradiški 12 centimetara, a prema najavama moglo bi ga biti još, nije na odmet podsjetiti na ovu obvezu kako vas ne bi olakšala za određeni novčani iznos, ali i kako ne biste došli u situaciju da se ozlijedite ispred kućnog ili uredskoga praga", poručili su.

Propisane kazne za fizičke osobe kreću se od 100,00 do 2000,00 kuna, za obrtnike od 300,00 do 5000,00 kuna te za pravne osobe od 500,00 do 10000,00 kuna.

Naravno, sve ove sankcije rezultat su borba za prevenciju ozljeda i nesreća u zimskim mjesecima, pa se tako sve građane, bez obzira na to u kojem dijelu Hrvatske žive, poziva da misle na sebe i druge te "lopatanjem" održe zimsku idilu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.