Ljilja Vokić: Ne znam što smo dobili državnom maturom, a izgubili smo 300 milijuna kuna

Foto: FAH 

POČETAK državne mature nije započeo prema planu. Tko je kriv za propuste? Je li posrijedi namjerno rušenje mature, tko snosi odgovornost?

Srednjoškolsko obrazovanje završava polaganjem državne mature. Ove godine je ona započela jednim incidentom za drugim. Prije svega dogodila se krađa nekoliko primjeraka eseja u Puli, dodijeljeni su pogrešni ispiti u Splitu, a teme za esej iz engleskog objavljene su prije ispita. Maturanti koji su pod pritiskom polaganja ispita, susreću se i s teretom poništavanja ispita ili pomicanja rokova polaganja. Stoga se postavlja pitanje tko je kriv za propuste i želi li netko namjerno srušiti ovaj projekt.

"Ne postoji tako hrabra osoba koji bi mogla javno reći da je za rušenje državne mature i da je za uvođenje korupcijskih principa. Državna matura je ukinula u cijelosti korupciju i ne postoji šansa da se bilo tko može upisati na neki fakultet mimo postignuća, a to su ocjene učenika do tada u školi i test državne mature. Vi ćete uvijek pronaći interesne skupine koji ne žele da Hrvatska radi iskorak prema istini. Ti ljudi su moje vrijeme bili sakriveni, nisu se čuli," rekao je za Media servis Dragan Primorac, bivši ministar obrazovanja koji je i uveo državnu maturu.

Vokić: Izgubili smo 300 milijuna kuna, a što smo dobili?

Problemi se događaju jer postoje veliki propusti u državnoj maturi koja bi trebala biti besprijekorno organizirana, rekla je profesorica Ljilja Vokić koja se od početka protivi maturi jer se njome, kaže, obezvrjeđuju profesori.

"Prema tome ne znam što smo dobili, osim što smo izgubili 300 milijuna kuna. Događa se sve u školi, školski profesori dežuraju. Na državnoj maturi prolaznost na ispitu iz matematike bila je 18 posto. Dakle ona se sama od sebe urušava. Ona se umjetno održava," rekla je Ljilja Vokić.

Učenici: Ovo ne može biti slučajno

Najveću štetu u ovoj situaciji snose maturanti. Uz učenje i pripreme, sudbina njihovih napisanih ispita je neizvjesna. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja svjestan je ove situacije i nastoji pronaći najbolje moguće rješenje za sve maturante, rekla je glasnogovornica Ana Franić Božić.

"Vjerujem da se ispiti neće ponavljati, a način na koji će se sve bodovati morat ćemo pričekati službenu izjavu od strane Centra i naravno u suglasnosti s nadležnosti ministarstva. Ono što sada mogu reći da treba ostati smiren, ne treba dizati paniku. Sigurno će Centar ići na ruku maturantima u smislu da neće biti oštećeni," rekla je Ana Franić Božić.

Nacionalno vijeće učenika nezadovoljno je situacijom, ljuti su na resorno ministarstvo i škole, a traže i hitno pronalaženje odgovornih. Zabrinjava ih činjenica da su se sva tri dana dogodile velike pogreške što, navode u priopćenju, jasno pokazuje da to ne može biti slučajno. Na programu državne mature slijedi matematika A i B razine, a ostaje samo pričekati kako će završiti ovogodišnja matura koja je neslavno počela.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.