"Liječnik pogriješio kada dječaka sa upalom slijepog crijeva nije poslao Hitnom iz Velike Gorice u Zagreb"

VODITELJ ispostave Doma zdravlja Velike Gorice dr. Stjepan Zagorac nam je kazao da je liječnik procijenio da upala slijepog crijeva nije bila u toj fazi da bi 13-godišnjeg dječaka trebalo prevesti Hitnom pomoći iz Velike Gorice u Zagreb, iako mu je prije toga dao uputnicu za kirurgiju. No, kada smo Zagorcu rekli da sestra dječaka nije imala prijevoz do Zagreba, što je doznao tek u razgovoru s nama, priznao je da je liječnik pogriješio u procjeni.

Podsjetimo, jučer smo objavili pismo sestre 13-godišnjeg dječaka Marine Andrić koja je napisala da u velikogoričkoj Hitnoj pomoći nisu željeli prevesti njezinog brata u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj, iako su sumnjali da ima "napadaj slijepog crijeva".

> Hitna pomoć odbila odvesti 13-godišnjaka s upalom slijepog crijeva od Velike Gorice do Zagreba!

"Na moj upit kada će ga odvesti do navedene bolnice, službenici hitne službe su nam rekli da se sami snađemo za prijevoz do tamo jer oni nemaju službenika koji bi nas vozio, iako su ispred hitne službe bila parkirana dva vozila hitne pomoći, i naveli da je svejedno tko će ga odvesti jer bi došli u isto vrijeme. Dapače, inzistirali su na tome da sami nađemo prijevoz", napisala je u pismu Marina Andrić.

"Razgovarao sam sa liječnikom koji je bio u službi i pitao sam ga kako je procijenio taj slučaj? Je li dijete treba voziti sanitetom ili može ići osobnim automobilom? Rekao mi je da upala slijepog crijeva nije bila u teškoj fazi, odnosno da nije bio akutni abdomen ili perforacija crijeva, što bi bilo hitno i trebalo bi ići sanitetom i pod nadzorom, već je procijenio da je to upala slijepog crijeva, ali i da dječak osobnim automobilom može sigurno stići do kirurgije", prepričao nam je Zagorac razgovor sa liječnikom koji je primio dječaka. 

"Liječnik je pogriješio"


"Svakom liječniku ostaje na procjenu je li nešto hitno i akutno i treba li angažirati kompletnu Hitnu službu ili se može i bez komplikacija i rizika tih pola sata doći do Zagreba osobnim automobilom", kazao je Zagorac koji je, tek kada smo mu mi to danas rekli u telefonskom razgovoru, doznao da sestra nije imala prijevoz do Zagreba, nego je morala zvati bratića da dođe po dječaka, dok se 13-godišnjak "previjao od bolova".

"U tom slučaju se slažem sa gospođom. Svakom liječniku ostavljam na njegovu savjest i na njegu stručnost da procijeni što se ne može ostaviti ni u kom slučaju. Ako gospođa nije imala prijevoz i ako je bila teža klinička slika slijepog crijeva, koja bi zahtijevala relativno brzu hospitalizaciju i intervenciju, u tom slučaju ipak bi trebalo pacijenta odvesti vozilom Hitne pomoći i u svakom slučaju je liječnik pogriješio", kazao nam je dr. Zagorac kojemu je čudno da je u toj situaciji dežurni liječnik tako postupio. "Ako je tako bilo, slažem se sa gospođom da se moglo drugačije reagirati i pozvati Hitna pomoć", zaključio je dr. Zagorac.

Požalio se da imaju problema sa brojem ekipa na raspolaganju u Hitnoj pomoći zato što je Velika Gorica "i velika prostorno, kao što i ima veliki broj stanovnika". "I ja sam prije dva mjeseca primio dječaka koji je imao upalu slijepog crijeva, ali sam procijenio da ga treba prevesti Hitnom službom u bolnici. I bio sam u pravu", ispričao nam je Zagorac te dodao kako toga dječaka u bolnici nisu htjeli operirati, jer kirurg nije prepoznao upalu slijepog crijeva. No i tim slučajem je Zagorac dokazao da je liječnik iz njegova Doma zdravlja i ljudi iz Hitne pomoći krivo procijenili situaciju u slučaju brata Marine Andrić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.