Lektira za drugi razred osnovne škole: "Zaklane kćeri plivaju u krvi"

Foto: Čitatelj

REDAKCIJA Indexa je primila upozorenje zabrinutih roditelja zbog slobodne interpretacije pojedinih klasičnih europskih bajki u zbirci Charlesa Perraulta. "Bajke" se nalazi na popisu lektire za II. razred osnovne škole i sadrži slikovite, za najmlađe uzraste neprimjerene scene "klanja i plivanja u krvi".  

Pojedini roditelji djecu odbijaju izložiti takvom sadržaju, a okrutni dijelovi izvorne priče nedavno su izostali i s premijere Sedlarove "Pepeljuge".



Odgovarajući na Indexov upit o pritužbama, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta piše da je "popis literarnih naslova sastavni dio Nastavnog plana i programa za osnovnu školu kojeg je 2006. godine donijelo Ministarstvo, a u čijoj su izradi sudjelovala imenovana povjerenstva, prema razini obrazovanja (razredna nastava, predmetna nastava) i prema nastavnim predmetima.
Povjerenstva su činili renomirani učitelji, nastavnici te stručnjaci s učiteljskih i nastavničkih fakulteta (dakle, znanstvenici, praktičari i metodičari) te savjetnici Agencije za odgoj i obrazovanje."


Ministarstvo pojašnjava da nastavnici tijekom godine moraju obraditi pet lektirnih naslova od kojih se među Bajkama Hansa Christiana Andersena odabiru one koje će se obraditi sa svim učenicima.

Uz upoznavanje sa zimzelenim Andersonovim interpretacijama, učitelj i učenici imaju obavezu između ostalih 18 ponuđenih lektira odabrati četiri, među kojima mogu, ali ne moraju biti Bajke Charlesa Perraulta.

Ministarstvo poziva roditelje da, ukoliko imaju pritužbe i mišljenje o odabiru lektira, porazgovaraju s nastavnicima i/ili stručnim suradnicima pojedine školske ustanove.

> Upitnik koji ispunjavaju osnovnoškolci na vjeronauku: "U mukama ćeš rađati"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.