Krao podatke građana s izbornih lista pa na njihov račun kupovao mobitele

Foto: shutterstock

BRATISLAVA Markovića (42) iz Viškova koji je optužen da je, koristeći internetske podatke 25 građana s izbornih lista, na njihove račune kupovao mobitele te ih potom preprodavao, riječka policija je nakon dovršene istrage osumnjičila za još 20 takvih prijevara.

Primorsko-goranska policija je u četvrtak izvijestila kako Markovića sumnjiči da je neovlašteno koristio tuđe osobne podatke za sklapanje fiktivnih ugovora s telefonskim operaterima o kupnji mobitela na račune prevarenih građana.

Riječko općinsko državno odvjetništvo je početkom studenoga Markovića optužilo za nedozvoljenu uporabu osobnih podataka i računalnu prijevaru. Teretilo ga da je od prosinca prošle do travnja ove godine u Rijeci, s internetskih stranica s objavljenim izbornim listama, pribavljao imena i prezimena te osobne identifikacijske brojeve (OIB) građana te pomoću tih podataka izrađivao lažne osobne iskaznice, ispisujući ih kao kopije na pisaču.

Kreacija identiteta

Nakon toga je na internetskim portalima kreirao e-mail adrese na imena tih osoba te potom preko webshopa sklapao pretplatničke ugovore s dvjema telekomunikacijskim tvrtkama, odabirao tarifni model i naručivao mobitele te ih preuzimao na lažnim adresama, dok su računi ispostavljani na imena oštećenih građana.

Tako nabavljene mobitele prodavao je putem oglasnika te je, stoji u optužnici, 25 građana čije je podatke koristio bez njihova znanja oštetio za oko 44.0000 kuna.

Zadržan u pritvoru


Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je, kao i u spomenutim ranijim slučajevima, počinio još dvadeset takvih prijevara na štetu građana iz Primorsko-goranske i drugih županija, koji o tome nisu ništa znali, a koje su telefonski operateri teretili zbog neplaćanja računa.

Tih 20 građana navodno je oštetio za najmanje 34.600 kuna, s tim da su neki od njih oštećeni za nekoliko stotina kuna, a neki pak za više tisuća. Ujedno ga se sumnjiči i da je preprodavao te mobitel, a njegova zarada će se utvrditi naknadno.

Sudac istrage je prihvatio prijedlog riječkog tužiteljstva te Markoviću odredio zadržavanje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.