Kovačević poziva na slanje prosvjedne note Europskoj uniji: Hrvatska ponovno vrši agresiju na BiH

ZAMJENIK predsjednika Pomorskog društva Bosne i Hercegovine Ševal Kovačević zatražio je jučer da BiH uputi prosvjednu notu Europskoj uniji i Hrvatskoj zbog jednostranog proglašenja unutarnjih voda u akvatoriju Neum.

Kovačević je, govoreći na konferenciji "Bona i Hercegovina - pomorska država", zatražio upućivanje prosvjedne note Europskoj uniji i zbog toga što se "Hrvatskoj daju sredstva za studiju izvodljivosti za gradnju Pelješkog mota.

"Republika Hrvatska odavno je izvršila pomorsku agresiju na BiH, a izgradnja Pelješkog mosta preko teritorijalnih voda koje iz Neuma u obliku koridora idu u međunarodne vode dodatni je problem i BiH zbog toga mora prosvjedovati", kazao je Kovačević. Doda je i da bi Savjet ministara BiH trebao preko državnog pravobranitelja narediti prikupljanje dokaza da bi se zemlja pripremila za arbitražu na međunarodnom sudu. Ipak, boji se da je za to možda prekasno jer Hrvatska 1. srpnja sljedeće godine postaje članicom Europske unije.

Također smatra da Hrvatska nije spremna pristati na nikakvo pomorsko razgraničenje, ne samo s BiH, već ni sa Slovenijom ili Crnom Gorom.

"Sporazum Tuđman-Izetbegović nije riješio prvo pitanje međunarodnog plovnog puta BiH iz neretvanskog akvatorija, putem neretvanskog kanala, korčulanskog kanala, do otvorenog mora, kao ni razgraničenja u isključivo ekonomskom pojasu", dodao je Kovačević.

Ibrahim Bušatlija, član Pomorskog društva BiH, slaže se s njegovim izjavama te tvrdi fa su otoci Mali i Veliki Školj i po ranijim državnim ugovorima pripadali BiH i da tu nema nikakve diskusije.

"Tamo je povučena granica tako da se iz BiH može izaći na otvoreno more. Mi imamo pravo, prema konvenciji UN-a, na otvoreno more. Otvoreno more se osigurava tako da međunarodni faktor, odnosno međunarodni sud, odredi koridor širok milju i pol od Neuma do kraja Brača, Hvara, Korčule i tamo je izlaz BiH na more", kazao je Bušatlija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.