Korupcijski skandal u vrhu francuske politike: U Parizu u tijeku brojne racije, pretresli i Sarkozyjevu vilu i urede

U PARIZU su u tijeku brojne policijske racije vezane uz korupcijski skandal u vrhu francuske politike. Kako javljaju francuski mediji, među lokacijama koje je policija do sad pretresla su vila koju bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dijeli sa suprugom Carlom Bruni, uredi koje je nedavno iznajmio u Parizu, stan kojeg je dobio na korištenje od države te uredi njegovih odvjetnika.

Da je policija tijekom utorka zbog sumnje u protuzakonito financiranje predsjedničke kampanje pretresla urede i dom bivšeg predsjednika Sarkozyja, potvrdio je i njegov odvjetnik Thierry Herzog, koji je naveo i kako se Sarkozy s obitelji trenutno nalazi u Kanadi. U ponedjeljak su otputovali na odmor u Quebec.

Racije su povezane s navodnim primanjem ilegalnih donacija tijekom predsjedničke kampanje 2007. godine. Liliane Bettencourt, nasljednica milijarde dolara vrijednog L`Orealovog carstva, optužena je da je Sarkozyju za spomenutu kampanju donirala svotu daleko veću od dopuštene.

Sarkozy istražiteljima predao svoje dnevnike

Sarkozy je ranije porekao optužbe te istražiteljima predao svoje dnevnike kako bi porekao optužbe svjedoka koji je medijima otkrio da je Sarkozy u tajnosti bio na najmanje dva sastanka u domu Bettencourt uoči svoje pobjede na predsjedničkim izborima 2007.

Herzog kaže kako će detaljni dnevnici dokazati da je "fizički nemoguće" bilo da se Sarkozy, u to vrijeme francuski ministar unutarnjih poslova pod strogim osiguranjem, u tajnosti nalazio s Bettencourt u njenom domu.

Sarkozy tijekom kampanje primio 800.000 eura ilegalnih donacija?

Dok je obnašao predsjedničku dužnost, Sarkozyja je od istraga i tužbi štitio imunitet, bez kojeg je ostao 16. lipnja ove godine. Njegov bivši rizničar, kasnije ministar financija, Eric Woerth već je optužen za korupciju. Ove racije u slučaju nezakonitog financiranja predsjedničke kampanje navodno su tek vrh ledene sante te se očekuje da će sad, kad ga više ne štiti predsjednički imunitet, protiv Sarkozyja biti otvorene brojne istrage.


Istražitelji pokušavaju utvrditi jesu li istiniti navodi da je tijekom predsjedničke kampanje 2007. godine Sarkozy primio čak 800.000 eura ilegalnih donacija. Dok je gornja granica za individualne donacije bila 4.600 eura, samo Bettencourt mu je navodno iskeširala 50.000 eura za predsjedničku kampanju.

Je li mu i Gadafi financirao kampanju?

Još jedna u nizu optužbi koje bi Sarkozyja mogle dovesti do suda se odnosi na naredbu obavještajnoj službi da špijunira novinara Le Mondea koji je pisao o "slučaju Bettencourt". Bivšeg predsjednika se optužuje i da mu je kampanju 2007. godine financirao bivši libijski diktator Moamer Gadafi. Istraga je otvorena i u tom slučaju te je moguće da će suci ubrzo i oko toga ispitati Sarkozyja.

Francusko tužiteljstvo ne strahuje od bivših državnih čelnika

Francuski tužitelji su već pokazali da se ne boje kaznenog progona bivših državnih čelnika. Bivši predsjednik Jacques Chirac je u prosincu prošle godine proglašen krivim zbog zloporabe javnog novca u vrijeme kada je bio gradonačelnik Pariza, između 1977. i 1995. godine. Chirac je dobio uvjetnu kaznu zatvora te nije morao dolaziti u sudnicu zbog lošeg zdravlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.