Komplikacije u Njemačkoj: Osnivanje trajnog europskog bailout fonda ponovno bi moglo biti odgođeno

EUROZONA puca po šavovima i sad je već svima jasno kako se takozvana rješenja, kakva god ona bila, moraju početi pod hitno implementirati kako bi se spasilo ono što se spasiti da. Ta sporost u implementiranju odluka, koja je proizvod kompleksne prirode sustava odlučivanja i pretjerane birokratizacije, dosad je bila jedna od glavnih kočnica u procesu borbe s krizom u eurozoni, a čini se da će tako i ostati.

Utemeljenje temeljnih elemenata "nove eurozone" - bailout fonda po imenu Europski stabilizacijski mehanizam  (ESM) i pakta o fiskalnoj disciplini - moglo bi ponovno bit odgođeno zbog tužbe koju je pri njemačkom ustavnom sudu podigla grupa Europolis koju predvodi profesor prava Markus Kerber. Oni su još ranije od suda tražili da ispita ustavnost bailout sporazuma koje su potpisali Portugal, grčka i Irska, pod tezom da se oni kose s EU pravom, a u pitanje dovode i ESM te sam koncept fiskalne unije.

Ustavni sud u Karlsruheu trebao je o tome odlučiti 12. rujna, ali su Kerber i društvo sad od suda zatražili da dodatno odgodi tu odluku jer se na Europskom sudu pravde odvija sličan proces, pa bi,  eto, bilo pametno pričekati i prvo vidjet što oni misle o tome. Inače, tužbu na Europskom sudu pravde je podigao irski zastupnik Thomas Pringle koji tvrdi da se ESM kosi s europskom pravnom stečevinom.

Investitori se boje i same mogućnosti nove odgode

"Dok god Europski sud pravde ne donese konačnu odluku o kompatibilnosti ovih sporazuma, ni ustavni sud u Njemačkoj ne bi trebao donositi odluku o tome", poručili su u tužbi Kerber i Europolis. Sud je danas potvrdio da je primio tužbu, ali se nije očitovao o tome hoće li je prihvatiti ili ne, javlja Die Welt. Sama mogućnost nove odgode utemeljenja bailout fonda teškog 500 milijardi eura preplašila je investitore, zbog čega je njemački burzovni indeks Dax završio u crvenom.

Međutim, strah se čini neopravdanim jer pravni stručnjaci misle kako njemački ustavni sud neće odgađati odluku, jer za to nema razloga. "Teško da će sud mijenjati svoj raspored zbog sličnog slučaja na Europskom sudu pravde, jer on za njemački ustavni sud ne predstavlja višu instancu", kazao je Joachim Wieland Handelsblatt Online.

"Obje odluke su s pravne strane gledišta na paralelnim trasama i nemaju veze jedna s drugom", dodao je. Ukoliko pak dođe do novih razmatranja ustavnosti, to bi osnivanje fonda, koji znači spas za mnoge zadužene, moglo prolongirati za još nekoliko mjeseci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.