Kerry o nuklearnim pregovorima s Iranom: Obama više nema namjeru odgađati krajnji rok

Foto: FAH

AMERIČKI državni tajnik John Kerry stigao je u nedjelju u Ženevu na nove razgovore s iranskim kolegom Mohamadom Džavadom Zarifom nakon što je dan ranije rekao da je dug put do postizanja dogovora o iranskom nuklearnom predmetu.

Pred Kerryjev dolazak, Zarif je za iranske medije kazao da su bilateralni pregovori između Irana i SAD-a na nižoj političkoj razini bili dobri, ali nisu doveli do sporazuma. Ostale su još neke razlike u stajalištima, naglasio je.

Zarif: Glavni problem je psihološke prirode

"Ključan jaz je, po mojem mišljenju, psihološki. Neke zapadne zemlje, posebno SAD, vide sankcije kao prednost, kao polugu kojom se vrši pritisak na Iran. Sve dok misle nastaviti s takvim razmišljanjem, bit će vrlo teško postići dogovor", kazao je Zarif.

Kerry nije dao izjavu po dolasku u Ženevu gdje se najprije susreo s predstavnicima američkog izaslanstva.

Međutim, u subotu je u Londonu nakon susreta s britanskim šefom diplomacije Philipom Hammondom rekao kako "postoje još velike praznine, dug je put pred nama".

Novi rok za postizanje dogovora je 31. ožujka.

Kerry: Pregovori se više neće produživati

Iran i velike sile u skupini 5+1 (SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Rusija) pokušavaju dogovoriti opći sporazum koji bi odobrio neke civilne nuklearne aktivnosti, ali bi onemogućio Teheran da izradi atomsko oružje u okviru svog spornog nuklearnog programa. U zamjenu, Iranu bi bile ukinute međunarodne sankcije.

"Predsjednik Barack Obama nema namjeru produžiti te pregovore nakon razdoblja koje je određeno", upozorio je John Kerry. "Naš cilj je i dalje ono što je predsjednik rekao, kraj ožujka. I potpuno sam siguran da je predsjednik Obama spreman prekinuti te pregovore ako primijeti da Teheran nije spreman na dogovor", dodao je Kerry.

Nešto ranije on je potvrdio jedinstvo u sklopu skupine 5+1 i rekao da su složni u pogledu potrebe da Iran dokaže miroljubivo obilježje svog budućeg nuklearnog programa.

Američki i iranski pregovarači su u Ženevi od petka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.