Katalonski nacionalisti sazvali prijevremene izbore, najavili secesiju od Španjolske u 2017. godini

Screenshot: YouTube

KATALONSKE nacionalističke stranke dogovorile su plan koji predviđa otcjepljenje od Španjolske 2017. ako pobijede na regionalnim izborima u rujnu, prenose europski mediji.

Izbori će "poslužiti kao pravni mehanizam za određenje volje katalonskog naroda", kažu dvije glavne katalonske nacionalističke stranke u dogovoru sporazumu u ponedjeljak, prenosi EurActiv.

Nacionalistički čelnici u toj bogatoj španjolskoj regiji sazvali su prijevremene regionale izbore 27. rujna nakon što je Madrid blokirao njihov pokušaj organizacije referenduma o neovisnosti. To će biti treći regionalni izbori u Kataloniji od 2010.

"Plebiscit"

Rujanski izbori bit će "plebiscit", kažu Esquerra Republicana, Convergencia Democratica de Catalunya i još nekoliko organizacija.

Ako pobornici neovisnosti pobijede, napisat će novi ustav i osnovati institucije koje će činiti temelje buduće države, po planu.

"Nacionalni tranzicijski proces prema proglašenju nove katalonske države ili republike počet će nakon izbora 27. rujna i kulminirati najkasnije za 18 mjeseci", kaže se u tekstu,.

Plan predviođa i "obvezni referendum o tekstu ustava", o kojem će glasovati parlament te pregovore o definiranju "novih odnosa" sa Španjolskom i Europskom unijom.

Secesija podrazumijeva izlazak iz EU

Europski dužnosnici upozorili su da bi Katalonija u slučaju secesije morala izići iz EU-a. Unatoč tome što su organizirali masovne prosvjede u Barceloni, separatisti u Kataloniji, koja ima 7,5 milijuna stanovnika, nemaju većinu, po većini anketa.

Na simboličnom referendumu o neovisnosti u studenome prošle godine, koji je najviši španjolski sud proglasio neustavnim, samo 1,9 milijuna od 6,3 milijuna potencijalnih glasača glasovalo je za secesiju.

Pokret za neovisnost u Kataloniji zadnjih godina jača potaknut neslaganjima sa središnjom konzervativnom vladom i teškom gospodarskom situacijom, zbog koje je gotovo svaki četvrti Španjolac bez posla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.