Kaštelanski staklenici u stečaju: Nasadi se osušili, svi radnici dobili otkaze

Foto: Kaštelanski staklenici

SVI RADNICI Kaštelanskih staklenika u stečaju dobili su otkaze. Premda je stečajni upravitelj Vedran Šeparović imao najbolju namjeru nastaviti proizvodnju i zadržati određeni dio radnika, ispostavilo se da su se nasadi osušili pa je proizvodnja nemoguća. Nije bilo druge, nego dati otkaze 81 radniku.

Državno vlasništvo, a državi najviše duguju

Stečaj Staklenika pokrenut je zahtjevom FINA-e nakon što nije sklopljena predstečajna nagodba. Zanimljivo je svakako da je većinski vlasnik firme država, a Staklenike je najviše opteretio dug državi, tj. Ministarstvu financija od 60 milijuna kuna. U trenutku kada je zatražen stečaj ukupna potraživanja bila su 95 milijuna kuna. Značajna sredstva na ime neisplaćenih plaća potražuju i radnici, koliko točno, izvijestit će stečajni upravitelj Vedran Šeparović na prvom idućem izvještajnom ročištu u splitskom Trgovačkom sudu.

Današnje, naime, nije održano jer još nije riješena žalba malog dioničara Krešimira Mitrovića iz Zagreba na rješenje o pokretanju stečaja.

Predsjednik HRUS-a Ozren Matijašević primijetio je kako postoji realna opasnost da će zbog dugotrajnosti rješavanja žalbe radnici moguće ostati bez naknade u visini od tri plaće, što se dogoditi ukoliko do odluke o pravomoćnosti stečaja prođe više od tri mjeseca nakon što su dobili otkaze.

Matijašević: Nisu im dali da prežive

Matijašević nam je inače kazao kako je njegovo uvjerenje da netko namjerno nije htio da Kaštelanski staklenici prežive.

"Imali su proizvodnju i tržište za plasman proizvoda, a od 2009. godine trajali su neuspješni pregovori da se dio zemlje da Zračnoj luci za infrastrukturu, a država bi zauzvrat oprostila dug u visini vrijednosti zemljišta. U ovu situaciju firma u većinskom državnom vlasništvu dovedena je dugogodišnjom nebrigom i namjernim nečinjenjem", smatra Matijašević.

Stečajni upravitelj Vedran Šeparović mora utvrditi imovinu društva, no problem je što još nisu pravomoćno riješili stanje u zemljišnim knjigama. Ipak, očekuje se da će i to biti uskoro gotovo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.