Karamarko u knjizi žalosti: Napad u Parizu težak je udarac u samo srce slobodne Europe

Foto: Facebook

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je u petak sućut francuskoj veleposlanici Michele Boccoz i upisao se u knjigu žalosti nakon oružanog napada u srijedu u Parizu na redakciju satiričkog tjednika Charlie Hebdo u kojem je ubijeno 12 ljudi, među kojima četvero novinara, izrazivši zgražanje nad "teškim terorističkim činom" izvedenim ne samo protiv građana Pariza i Francuske već protiv svih.

"Napad u Parizu težak je udarac u samo srce slobodne Europe, a napad na redakciju Charlie Hebdo pokušaj je ušutkivanja medija najvažnijeg čuvara i oslonca naše demokracije, naše slobode i načina života. Nažalost, taj je napad imao tragične posljedice, izgubili smo hrabre ljude, vrhunske medijske djelatnike i policajce koji su ih pokušali zaštiti.

Njihovi obiteljima, Francuskoj Republici i cijelom francuskom narodu u ime Hrvatske demokratske zajednice i svoje osobno ime izražavam najdublju sućut.

Velika francuska nacija nailazila je na puno teških iskušenja u svojoj prošlosti, ali je iz svakog izlazila još snažnija i nikom nije dozvolila da je zastraši. Tako će biti i ovog puta, Francuska će pobijediti i radi sebe i radi Europske unije. Na tom pobjedničkom putu imat ćete našu punu podršku," napisao je Karamarko koji iza sebe ima bogatu povijest okršaja i podizanja tužbi protiv novinara.

 
Globalni odgovor globalnom terorizmu


"Upisao sam se u knjigu žalosti i izrazio sućut francuskoj veleposlanici. Zgranuti smo i pogođeni ovim teškim terorističkim činom u Parizu", rekao je Karamarko novinarima i ocijenio da se radi o napadu ne samo na građane Pariza i Francuske već i "na sve nas", na europske civilizacijske vrijednosti i vrijednosti demokracije.

Ocijenio je da se definitivno radi o problemu Europe i svijeta te da se na "terorizam koji je globaliziran mora odgovarati globalno". Nije htio nagađati radi li se o profesionalno izvedenoj akciji, kako su analitičari tvrdili neposredno nakon napada i brutalne likvidacije 12 ljudi, ili duboko frustriranim mladim ljudima koji pate od krize identiteta, ustvrdivši da ne treba istrčavati sa zaključcima već pričekati rezultate istrage.

"Obrada još nije gotova, ne treba ništa prejudicirati, ali rezultati njihovog čina su strašni i to je ono što definitivno zastrašuje ne cijelu Europu već cijeli svijet. Ovo je uistinu globalni problem", izjavio je Karamarko.

Iracionalni moment

Smatra da tajne službe dobro surađuju te da je dobro što je Hrvatska članica antiterorističke koalicije.

"Potrebna je brza razmjena informacija (između tajnih službi), no u pitanju je iracionalni moment za koji nikada ne znate gdje se može pojaviti", rekao je šef najveće oporbene stranke i izrazio uvjerenje da je Hrvatska "osposobljena spriječiti i obraniti se od takvih događaja".

Ponovio je da su on i njegova stranka uistinu ožalošćeni te da je uvjeren da dijeli "mišljenje svih građana naše zemlje i puno šire".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.