Karamarko im omogućio povlaštene kredite: Strana banka ima podatke o hrvatskim tajnim agentima

Foto: Marko Lukunić / Pixsell, FAH

"AKO SU agenti SOA-e dobivali kredite po povlaštenoj stopi od dva posto u Privrednoj banci Zagreb, onda su se morali identificirati u toj banci, tj, donijeti potvrdu da su zaposleni u SOA-i. Nije li smisao tog posla da se ne identificiraš (npr. u banci)?".

Tako je Dejan Jović, politolog i bivši glavni savjetnik Ive Josipovića na Pantovčaku, na Facebooku prokomentirao otkriće Tportala da agenti SOA-e dobivaju povlaštene stambene kredite uz dva posto kamate. Omogućeno im je to ugovorom koji je između SOA-e i PBZ-a potpisan u vrijeme vlade Ive Sanadera, dok je na čelu SOA-e bio Tomislav Karamarko.

Za Jovića, radi se o potencijalno ozbiljnom narušavanju nacionalne sigurnosti. "Dakle, sad banka - koja je, usput rečeno, u talijanskom vlasništvu - zna sve podatke o tim agentima?", piše Jović na Facebooku.

Također, Jović se pita nije li takav ugovor između SOA-e i PBZ-a potencijalni sukob interesa. "Naime, bi li SOA bila fair u istraživanju npr. potencijalnog gospodarskog kriminala u banci koja je njenim agentima omogućila ovako povoljne kredite? Ili bi 'zažmurila na jedno oko?'", pita se Jović.

Cvrtila: Banka mora čuvati tajnu, takav ugovor nije neobičan

Stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila u razgovoru za Index, međutim, kaže da on u ovom slučaju ne vidi nikakvu posebnu sigurnosnu ugrozu. "Banke nisu ustanove koje se bave obavještajnim radom, njima taj podatak ništa ne znači, osim da se radi o klijentu za kojeg jamči državna ustanova", kaže Cvrtila, te dodaje da se vjerojatno radi o vrlo malom proračunskom trošku.

"Taj podatak banci ništa ne znači. Ona posluje po načelima bankarske tajne, tako da sigurno neće podijeliti te podatke s nekim drugim. Uostalom, vlasnici PBZ-a su državljani i banke iz Europske unije, asocijacije kojoj i mi pripadamo. Čak i kad bi banka podijelila te podatke s npr. talijanskom tajnom službom, njima to ne bi puno značilo. Imena i prezimena ljudi koji rade u sustavu ne bi značajno narušili nacionalnu sigurnost, ali banka radi po načelu bankarske tajne pa se vjeruje da te podatke neće dalje distribuirati ili zlorabiti u neke svrhe koji su suprotni od interesa njihovog financijskog poslovanja", kaže Cvrtila.

Dodaje da djelatnici obavještajnih službi i u drugim državama dobivaju neke povlastice, i to zbog toga što su se, odlučivši se za karijeru u tajnim službama, svjesno odrekli određenih građanskih prava.

"Radi se o ljudima koji ne mogu biti članovi političkih stranaka, ne mogu se kandidirati ne izborima, nije im dozvoljeno sindikalno se organizirati, niti pregovarati o kolektivnim ugovorima kako bi se izborili za veća prava... I u drugim dijelovima svijeta djelatnici tajnih službi imaju neke privilegije kojima se kompenziraju drugi nedostaci, poput beneficiranog radnog staža ili povlaštenih mirovina", tvrdi Cvrtila.

Komentar ove situacije pokušali smo dobiti i od Miroslava Tuđmana, predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. No, Tuđman nije bio raspoložen za razgovor, a opravdao se tvrdnjom da nije danas još čitao medije pa ne može komentirati informaciju koja do njega nije stigla.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.