Kajin: IDS trguje sa SDP-om, želi ovladati državnim poljoprivrednim zemljištem u Istri

Foto: Hina

NEZAVISNI saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin ustvrdio je u utorak kako IDS koaliciju sa SDP-om "naplaćuje zemljištem" te da je nedavni sastanak vodstva IDS-a s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i glavnim tajnikom SDP-a Igorom Dragovanom značio "formalizaciju koalicije" tih dviju stranaka za parlamentarne izbore.

"Suradnja je dogovorena jer IDS samostalnim izlaskom na izbore dobiva tek dva mjesta u Saboru. Politička trgovina stoga uključuje raspolaganje poljoprivrednim zonama, gdje IDS traži apsolutnu kontrolu kako bi vlasnički preuzeo cijelu Istru", rekao je Kajin na konferenciji za novinare u Puli.

"Kriminalni scenarij"

Ustvrdio je kako se IDS zauzima za prodaju državnoga poljoprivrednog zemljišta kako bi se "ponovio kriminalni scenarij s gornje Bujštine", gdje se državna zemlja kupovala za jednu kunu, a zatim prostornim planovima prenamjenjivala u građevinsko zemljište i prodavala za stotinu eura.


Kajin je upozorio i na "zakulisne igre" u vezi s aktualnim davanjem u zakup 180 hektara zemljišta u Raši, iza čega, smatra, "stoje visokopozicionirani IDS-ovci".

Novinarima je predočio dokument "Promemorija Istarske županije", inače nedostupan javnosti, iz kojeg je, ustvrdio je, "vidljiva namjera vladajućih u Istri da ovladaju državnim poljoprivrednim zemljištem, koje čini 25 posto ukupnog zemljišta u Istri, dijeleći ga svojima".

U "Promemoriji" je navedeno da se traži prodaja 10 tisuća hektara, zakup 12 tisuća hektara te dugogodišnji zakup 679 hektara zemljišta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.