John McCain priznao da zemlje Zaljeva oružjem opskrbljuju sirijske pobunjenike: To bi trebao raditi i SAD

AMERIČKI senator John McCain, nekadašnji predsjednički kandidat republikanaca, jučer je otvoreno naznačio kako njemu osobno, a čini se ni SAD-u i nekim zemljama Zaljeva, pojam suvereniteta i UN-ove povelje ne znače apsolutno ništa ako stoje na putu ostvarivanja viših geopolitičkih interesa.

Naime, McCain je u razgovoru za CNN potvrdio kako neke zemlje regije, uključujući i Saudijsku Arabiju, direktno opskrbljuju sirijske pobunjenike oružjem. "Drago mi je da neke države Zaljeva, ai Saudijci, omogućuju pristup oružju za sirijsku opoziciju", rekao je senator. Da bi stvar bila još gora, otvoreno je kazao kako i SAD treba slijediti njihov primjer, iako vjerojatno to već i radi, samo ne tako otvoreno.

McCain je poručio kako SAD mora na svaki način pomoći sirijskoj opoziciji unatoč tome što među borcima protiv Assadovog režima ima i mnogo ekstremističkih grupacija, koje Washington službeno smatra teroristima. Ali o njima će valjda misliti poslije.

Zanimljivo je kako se McCain snažno obrušio na Rusiju, baš zbog prodaje oružja Siriji, odnosno Assadovoj vladi. Pritom očito zanemarivši da je tu riječ o legitimnoj trgovini, jer je Assadov režim, unatoč svm problemima, prema međuanrodnom pravu i dalje legitiman predstavnik naroda, a samim time u suveren koji ima monopol na korištenje sile. Što prodaju oružja pobunjenicima, prema tom istom međunarodnom pravu, čini ilegalnom. Detalj koji je za McCaina očito nebitan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.