Jeziva silovanja u Indiji: "Moramo djelovati zajedno kako bismo iskorijenili ovu izopačenost"

Foto: Guliver image/Getty Images

ČETIRI mjeseca nakon brutalnog silovanja i smrti studentice u New Delhiju, Indiju pogađaju još stravičniji događaji. Građani prosvjeduju tražeći zaštitu, međutim zaštite nema. Vijesti koje stižu iz tog dijela svijeta, sve su stravičnije. Ovaj put žrtva je bila petogodišnja djevojčica, a svijet je prije nekoliko dana bio zgrožen informacijama koje su stizale o slučaju. Kako piše CNN, prema službenom izvješću, djevojčica je bila oteta i tijekom tri dana silovana. Pronađena je u polusvjesnom stanju, a liječnici su iz njenih genitalija orali vaditi razne objekte, poput dijelova svijeće i bočice?!

Da sve bude još gore, pobrinula se lokalna policija. Naime, obitelj tvrdi da su ih pokušali podmititi kako bi šutjeli o svemu što se dogodilo.

Građani su na ulicama, prosvjeduju, ali u posljednjim mjesecima, stvari u Indiji ne idu na bolje. Vijesti o silovanjima svakog se dana pojavljuju u lokalnim medijima, CNN navodi samo neke: 16-godišnjakinju silovao otac, 19-godišnjak silovao 12-godišnju bolesnu djevojčicu, 25-godišnjak silovao rođakinju, ...

"Ništa se nije popravilo. Nema straha, nema senzibilizacije, niti policajci nisu svjesni situacije, trebali bi biti odgovorni za red i mir, a i sami se prema ne ponašaju onako kako bi trebali", kazao je Bhagyashri Dengle, čelnik organizacije Plan India, koja pomaže djeci, osvrnuvši se na slučaj kada je policajac izvrijeđao jednu ženu na prosvjedu što su zabilježile kamere.

"Ljutnja, frustracija, introspekcija. To je ono što imamo. Tragično je da se ništa nije promijenilo u proteklim mjesecima.", kazao je za CNN Poonam Muttreja, izvršni direktor Population Foundation of India, udruge koja promiče žensko zdravlje i ženska prava.

Ranije ovog mjeseca Indija je donijela novi zakon prema kojemu se uvodi smrtna kazna za one koje ponove silovanje, oštriji je zakon i za policijske službenike, ali to nije dovoljno.

"Jezivi napad na djevojčicu podsjetio nas je na potrebu da se svi ujedinimo kako bi iskorijenili ovu izopačenost", izjavio je indijski premijer.

Azijski centar za ljudska prava izvijestio je kako je broj silovanja djece sa 2113 slučajeva u 2001. godini skočio na 7112 u 2011. godini. Dosta obitelji ne pušta svoju djecu samu niti u školu jer se boje za njih. Slično je i sa ženama, prema istraživanju njih čak 95 posto u New Delhiju osjeća strah kada izađe na ulicu.

"Naša kultura smatra da ženski život ne vrijedi puno", zaključio je lokalni odvjetnik, prenosi CNN.

Kada će se to promijeniti?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.