Japanski "brod duhova" odlazi u povijest: Američka obalna straža planira ga potopiti

AMERIČKA obalna straža poslala je jedan od svojih brodova kako bi potopio japanski "brod duhova" koji već godinu dana, nakon tsunamija u Japanu, besciljno luta svjetskim oceanima i nedavno je stigao do obale Aljaske, javlja BBC.

Na japanskoj ribarici dugoj 61 metar nema struje niti članova poade, ali ona predstavlja veliku opasnost za druge brodove koji bi se mogli naći u njezinoj blizini, ocijenila je Obalna straža. Ribarica se trenutno nalazi oko 315 kilometara južno od grada Sitka na Aljaski.

Obalna straža planira sa svog broda topom gađati ribaricu kako bi je potopili, a u cijeloj će akciji sudjelovati i zračne snage. Njihov je zadatak da upozore sve pomorce i pilote da će taj prostor za vrijeme potapanja ribarice biti zabranjen za prometovanje.

Na brodu se trenutno još uvijek nalazi oko 8.000 litara goriva. Budući da će biti potopljen na dovoljno velikoj udaljenosti od obale, ne postoji opasnost od velikog zagađenja, a stručnjaci vjeruju da će se gorivo "prirodno raširiti" oceanom ukoliko dođe do curenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.