Izveli još jednu predstavu po poznatom scenariju: Linić najavio, HNS se pobunio, Vlada odustala

Foto: Hina

SLAVKO LINIĆ najavi jedno, HNS se pobuni, Vlada zaustavi proces. Ima li nesloge u koaliciji? I SDP i HNS odgovaraju unisono - nema. Na izmjene Zakona o porezu na dohodak koji je predviđao oporezivanje drugog dohotka višom stopom i obveznu poreznu prijavu, Vlada je reagirala amandmanima i odlučila, zasad, ne davati daljnja pojašnjenja. Obrazloženja će biti dana u Saboru.

Vlada je odustala od obaveznih prijava drugog dohotka. Na jučer održanoj telefonskoj sjednici uputili su amandmane na konačni prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak kojima, kako kažu u Banskim dvorima, žele potaknuti razvoj gospodarstva, ali i voditi brigu o najosjetljivijim skupinama društva. Amandmanima se brišu odredbe o obveznom podnošenju godišnje porezne prijave za porezne obveznike koji su ostvarili drugi dohodak. Odredbu će još podrobnije razmotriti i provesti analize. Podsjetimo, dodatnom oporezivanju usprotivio se koalicijski partner HNS.

Svako malo isti scenarij, uglavnom se Kukuriku koalicija spori oko poreza, tako je i s onim na imovinu. Linić najavi, HNS kaže - protiv smo, a premijer spusti loptu na zemlju. "Postoji opasnost da se na udaru nađe srednji sloj", izrazila je bojazan na nedavnoj sjednici Vlade ministrica Vesna Pusić. Premijer Zoran Milanović ocijenio da se ipak radi o višem i visokom sloju čiji su poslodavci na ekstra prihode plaćali puno manju poreznu stopu i prozvao ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, a ovaj mu odgovorio da prijedlog nije vidio na vrijeme. Krivnju na sebe preuzeo je ministar financija Slavko Linić.

Neslogu je premijer objašnjavao i u Saboru. "Ima razgovora o porezu na imovinu oko kojeg se s koalicijskim partnerima ne možemo dogovoriti i od kojeg ćemo zasad odustati. To je normalno u demokraciji".Koalicijski partner IDS u priči oko poreza nije sudjelovao: "Nemam tu komentara, mi nismo sudjelovali u tome, " rekao nam je danas ministar turizma Darko Lorencin. Čelni ljudi SDP-a i HNS-a Milanović i Pusić smatraju da problema u koaliciji nema. I ne samo to: "Sve je u redu. Ne znam zašto vi mislite da je neka poteškoća kada mi o nečemu razgovaramo", objašnjava Pusić, a Milanović zaključuje da je "koalicija najbolje što Hrvatska u ovom trenutku ima".

I dok je tako, i u nastavku mandata možemo očekivati sličan, već toliko puta viđen scenarij.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.