Iz HRZ-a u Banovinu: Novi Baldasarov pročelnik za zaštitu i spašavanje svjedok je kornatske tragedije

Foto: Hina

IZ SPLITSKE Banovine danas su izvijestili o novim pročelnicima. SDP-ovi su imenovani neki dan, a ovi od danas su iz kvote HNS-a. Među njima je, kako je Index već pisao, nova pročelnica Odjela za gospodarstvo Eli Žižić, koja dolazi iz Hypo banke, a danas su imenovani i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Špiro Cokarić te pročelnik Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje Filip Butorović. 

Cokarić stiže iz Konstruktora, u zavidnoj biografiji nabrojio je mnogobrojne projekte na kojima je radio, dok je Butorović zaposlenik MORH-a, odnosno, HRZ-a. Ima čin bojnika, a radi na ustrojstvenom mjestu pukovnika. Donedavno je bio šef održavanja eskadrile helikoptera Mi-8 u Divuljama, a zanimljivo je možda da je zajedno s HGSS-ovcima među prvima krenuo u pomoć vatrogascima nastradalima na Kornatima 2007. godine.

Butorović o kornatskoj tragediji: Nikada tako nešto nismo vidjeli...

Što je sve vidio kada su stigli na mjesto stradanja opisao je šibenskom sudu 2012. godine na suđenju Draženu Slavici, županijskom vatrogasnom zapovjedniku koji je na koncu oslobođen optužbe za smrt 12 vatrogasaca.

Buturović je kazao kako su poletjeli put Kornata ni ne pretpostavljajući o kakvim se razmjerima katastrofe zapravo radilo. Mislili su isprva da je netko od vatrogasaca slomio ruku ili nogu. Svi su se šokirali kada su nadletjeli požarište i vidjeli vatrogasce kako nepomično leže. Nikada nešto takvo nismo vidjeli i trebalo nam je vremena da se saberemo, kazao je na suđenju Slavici.  

Nema sumnje da će Buturović sa svojim dosadašnjim iskustvom, koje uključuje i mirovnu vojnu operaciju na Kosovu te 400 sati leta u spasilačkim, medicinskim i vojnim misijama, biti vrijedno pojačanje u Banovini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.