Istražili smo tko je spojio: U Agenciji za odgoj i obrazovanje od 127 zaposlenih na posao došlo njih 39

Fotomontaža: Index (FaH)

TKO SE danas od zaposlenika po ministarstvima i agencijama pojavio na poslu? To je bilo glavno pitanje koje smo postavili ministarstvima, agencijama i ostalim birokratskim institucijama, s obzirom da je jučer (četvrtak) bio neradni dan, a koji je tako blizu subote i nedjelje, odnosno vikenda.

> Ako vi imate primjer neradnika, neljubaznosti ili korupcije državnih dužnosnika i službenika, šaljite nam informacije na uhljebi@index.hr

Jutros smo tako kontaktirali 20 ministarstava u Vladi, a tražili smo odgovore na pitanje koliko ima ukupno zaposlenih i koliko se danas zaposlenika javilo na posao. Dobili smo odgovor od 14 ministarstava. Od onih koje smo dobili odgovor svakako je rekorder Ministarstvo uprave gdje ih se polovica danas nije pojavila na poslu.

Od 22 kontaktirane državne agencije, dobili smo odgovore od njih 14. Rekorder je Agencija za regionalni razvoj gdje se od 50 zaposlenika na poslu javilo njih 17 . Većina odgovora svodila se na to da su zaposlenici zapravo bili primorani iskoristi stare godišnje, one iz 2014. godine, pa su eto morali otići na produženi vikend.

Ministarstvo zaštite okoliša: Sve kažu osim ono što ih pitate

U Ministarstvu zaštite okoliša se nije radilo skraćeno, a danas je ministar Zmajlović u Sisku otvorio 'Sajam električnih i solarnih automobila'. 

"Na današnji dan u Ministarstvu radi 301 osoba (u tome je i 5 dužnosnika)", stoji u odgovoru Zmajlovićeva ministarstva koji su u skladu s tradicijom tog ministarstva sakrili informaciju o radnicima koji koriste godišnje odmore i slobodni dan.

Ministarstvo gospodarstva: Gotovo trećina na godišnjem

Od 380 državnih službenika i namještenika na današnji dan ih gotovo trećina koristi godišnji odmor. Naime, na godišnjem je odmoru 106 službenika i namještenika, a od čega je 54 službenika i namještenika uzelo samo jedan dan godišnjeg odmora.

Ministarstvo vanjskih poslova: Baš svi rade pa i izvan države


Ako je vjerovati Ministarstvu Vesne Pusić danas su apsolutno svi bili na poslu, a današnji dan bio je i izuzetno naporan. 

"Svi su na radnom mjestu i rade, što uključuje radne sastanke i izvan države, kao npr. konferenciju u Budvi na kojoj danas sudjeluje ministrica", kažu iz Ministarstva. 

Ministarstvo obrane: Ministar u Crnoj Gori, a svi ostali na dužnosti

Danas je za sve zaposlenike MORH-a i Oružanih snaga RH normalan radni dan, kažu iz Ministarstva Ante Kotromanovića dodajući da nema spajanja neradnih dana, a niti skraćenog radnog vremena. 

"Ministar obrane Ante Kotromanović s izaslanstvom nalazi se na službenom putu u Crnoj Gori, gdje sudjeluje na Forumu o globalnoj sigurnosti u Budvi", tvrdi se u odgovoru.

Ministarstvo poljoprivrede: Manje od 10 posto na godišnjem

"Od ukupno 958 zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede godišnji odmor koristi 57 zaposlenika, na bolovanju se nalazi njih 7, a ministar, zamjenica ministra i pomoćnici ministra su na radnom mjestu", kratak je raport iz Ministarstva Tihomira Jakovine.

Ministarstvo branitelja: Isprike, tajnica nam je na godišnjem

Sasvim slučajno, baš danas, tajnica je na godišnjem pa nitko nije mogao izvući podatak koliko ih od 180 zaposlenih danas radi.

"Nitko nije uzeo jedan slobodan dan", kažu nam dodajući da se tajnica kao i svi drugi zaposlenici predbilježe na godišnji dosta ranije.

Ministarstvo graditeljstva: Normalan radni dan

U Ministarstvu graditeljstva danas je uobičajeni dan.

"Ministrica se upravo vraća sa službenog puta iz Daruvara, a svi pomoćnici su u uredu", kažu nam iz Ministarstva Anke Mrak Taritaš.

Ministarstvo regionalnog razvitka: Nema evidencije


"Ministar je u radnom posjetu Gradu Supetru i Općini Sutivan, gdje uz službene sastanke, obilazi i projekte koje financira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a i ostali dužnosnici su na radnom mjestu", kažu nam iz Ministarstva regionalnog razvitka dodajući da je 205 zaposlenih ne nisu imali evidenciju o godišnjim odmorima.

Ministarstvo poduzetništva: Radili i do kasno navečer

U Ministarstvu poduzetništva i obrta kažu da im je danas bio sasvim normalan radni dan. Ministar Gordan Maras boravi u Svetom Ivanu Zelini.

"Ministarstvo je danas kao i u srijedu radilo normalno, s uobičajenim radnim vremenom, a ministar i glasnogovornica i dalje rade jer imaju protokolarne obveze do kasno navečer", javili su nam kasno popodne.

Ministarstvo uprave: Pola ih nije došlo 

Na današnji dan u Ministarstvu uprave radilo je 64 državna službenika i namještenika, a  63 državna službenika i namještenika koristila su godišnji odmor od čega njih 29 samo danas, a preostali i tijekom prošlog ili sljedećeg tjedna.

"Napominjemo kako se uglavnom radi o prošlogodišnjem godišnjem odmoru koji mora biti iskorišten do 30.6.2015. Dvoje službenika je na bolovanju, a šest na porodiljskom dopustu", kažu iz Ministarstva uprave.


Ministarstvo turizma: Sve je po zakonu

U Ministarstvu turizma danas se radi i kao svaki radni dan, do 16.30 sati, s time da su neki zaposlenici iskoristili svoje zakonsko pravo na slobodni dan ili godišnji odmor, što je u potpunosti u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, odnosno Kolektivnim ugovorom, kažu nam iz Ministarstva.

Ministarstvo pravosuđa: Pomoćni ministra uzeli slobodan dan
 
Od 631 službenika Ministarstva pravosuđa, 80 ih je današnji dan na godišnjem odmoru. Od političkih dužnosnika, dvoje pomoćnika je uzelo slobodan dan.

Ministarstvo kulture: 138 od 210

U Ministarstvu kulture danas je bilo prisutno 138 zaposlenika od ukupno njih 210. Dvadeset zaposlenika je na dugotrajnom bolovanju a na radnom mjestu su ministar, zamjenik ministra i dvoje pomoćnika.

Ministarstvo rada

Od 148 službenika i namještenika u upravama i središnjoj službi, 112 ih je na poslu. Od 36 odsutnih, 28 ih je na godišnjem, a 8 je na bolovanju ili čuvanju trudnoće. Od državnih dužnosnika svi su bili na poslu, osim samog ministra koji je i dalje na kućnoj njezi, gdje se oporavlja od upale pluća.

Fond za naknadu oduzete imovine: Više od polovice odsutno


U Fondu je zaposleno 34 radnika, a danas su radili predsjednica Fonda i 14 radnika Fonda od čega su 3 radnika na položaju pomoćnika predsjednice.

"Preostali broj radnika privremeno je odsutan po osnovi korištenja porodnog dopusta, bolovanja i godišnjeg odmora", kažu iz ove Agencije.

Agencija za ugljikovodike
 
U  Agenciji za ugljikovodike prisutno je 12 zaposlenika od ukupno 17. Predsjednica uprave kao i svi direktori sektora na svojim su radnim mjestima, kažu iz Agencije.

Agencija za zaštitu okoliša: V.d. ravnatelja uzeo slobodni dan, a i njegova pomoćica

"U Agenciji za zaštitu okoliša danas radi 45 od ukupno 76 djelatnika, dakle 60% Agencije, a sve službe/odjeli funkcioniraju kao i ostalim radnim danima", kažu iz Agencije dodajući da nema kolektivnog godišnjeg odmora odnosno spajanja.

"Određeni djelatnici na godišnjem su odmoru koji zakonski moraju iskoristiti do kraja lipnja. Vršitelj dužnosti ravnatelja danas je na slobodnom danu, kao i jedna pomoćnica ravnatelja a druga pomoćnica ravnatelja radi", kažu na k raju.

Agencija za regionalni razvoj: Od 50 zaposlenih, na posao ih stiglo 17

Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske ima 50 zaposlenika, a na današnji dan prisutno je 17 zaposlenika na poslu.

"Sukladno članku 84. Zakona o radu neiskorišteni dio godišnjeg odmora radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine, a što je slučaj s dijelom zaposlenika, između ostalog i ravnateljicom i pomoćnicima", pojasnili su iz ove Agencije dodajući i da je dio zaposlenika na porodiljnom dopustu i bolovanju.


Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada

U Agenciji je zaposleno 201 djelatnika, od toga broja je danas na radnom mjestu  167 djelatnika. Agencija radi dvokratno.

"Prema tome 17 djelatnika je na godišnjem odmoru, 13 djelatnika je na bolovanju, 4 djelatnice su na porodiljnom dopustu. Ravnateljica Agencije je (i danas) u Agenciji na svom radnom mjestu", kažu nam iz Agencije

Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu

Ukupan broj zaposlenika u Agenciji za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi je 18, od toga na bolovanju su 3 zaposlenika, a dane godišnjeg odmora koristi 6 zaposlenika. 

"Broj prisutnih zaposlenika na radnom mjestu na današnji dan je devet", kažu nam na kraju iz ove Agencije. .

Agencija za znanost i visoko obrazovanje

"Nekolicina ih koristi pravo na godišnji odmor, dok je  ravnateljica AZVO-a, prof. dr. sc. Jasmina Havranek je na službenom putu, a zamjenica, dr. sc. Vesna Dodiković Jurković i pomoćnici ravnateljice, prisutni su na svome radnom mjestu", kažu nam iz Agencije uskrativši nam informacije iz upita.

Agencija za odgoj i obrazovanje; Od 127 došlo ih 39


 U Agenciji za odgoj i obrazovanje trenutno je zaposleno ukupno 127 osoba, a na  današnji dan, na svom radnom mjestu prisutno je 39 radnika.

"Ravnateljica je danas prisutna na svom radnom mjestu kao i jedna njezina pomoćnica.
Agencija za odgoj i obrazovanje donijela je Plan korištenja godišnjeg odmora za 2014. godinu u lipnju 2014. godine sukladno odredbama Zakona o radu, Kolektivnog ugovora za javne službenike i namještenike, Pravilnika o radu i ugovorima o radu. Radnici koji danas koriste godišnji odmor, koriste godišnji odmor iz 2014. godine, koji su dužni iskoristiti do 30. lipnja 2015. godine", kažu nam na kraju.

HBOR

"Hrvatska banka za obnovu i razvitak danas radi redovno kao i svaki drugi radni dan, a svi članovi Uprave prisutni su na poslu", službeni je odgovor HBOR-a.
 
Agencija za poljoprivredno zemljište: Dvoje na godišnjem, 60 ih na poslu

U Agenciji nam kažu da se danas radi  uobičajeno kao bilo koji drugi radni dan.

"Ravnateljica Agencije mr.sc. Blaženka Mičević i zamjenica Nives Zemljić Poje također su na svom radnom mjestu.Samo dvoje djelatnika danas koristi godišnji odmor odnosno slobodan dan", kaže se na kraju. U Agenciji je zaposleno 62 djelatnika.


Agencija za plaćanja u poljoprivredi

Djelatnici Agencije nemaju kolektivne godišnje odmore, niti mogu proizvoljno „spajati“ radne dane s neradnima jer svi poslovni procesi Agencije moraju nesmetano funkcionirati, kažu nam iz ove Agencije.  U ovom trenutku djelatnici Agencije obavljaju administrativnu kontrolu kako bi isplatili drugi dio izravnih plaćanja poljoprivrednicima u iznosu 1,5 milijardi kuna do kraja ovog mjeseca, dok istovremeno obrađuju zahtjeve za financiranje 1.280 projekata ruralnog razvoja za koje su poljoprivredna gospodarstva zatražila 2,6 milijardi kuna potpore iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

U Agenciji je zaposleno 683 djelatnika, danas je 73 radnika koristilo godišnji odmor i to većinom, kako kažu, stari godišnji. Ima i  5  bolovanja te 17 rodiljnih dopusta.

Hrvatska gospodarska komora: Samo deset posto odsutno
 
"Od ukupno 477 zaposlenih, na današnji dan radi 90% zaposlenika Hrvatske gospodarske komore, a među njima i predsjednik HGK",. kažu kratko iz HGK.

Fond za zaštitu

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost radi prema redovnom radnom vremenu, kažu nam u Fondu. Info linija Fonda je dostupna od 9-15 sati, kao i svakim radnim danom, a korisnička podrška za prodajna mjesta u kojima se provodi program sufinanciranja A+++ uređaja je dostupna u radnom vremenu od 8-21 sat. 

 
Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu

U Agenciji za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu ukupno je zaposleno 8 zaposlenika.

"Na današnji dan, 05. lipnja 2015. godine, na radnom mjestu je 6 zaposlenika. Zaposlenici koji nisu na radnom mjestu koriste stari godišnji odmor iz 2014. godine, koji su sukladno odredbama Zakona o radu dužni iskoristiti do 30. lipnja ove godine", kažu nam iz ove Agencije.

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.