Investicija vrijedna više od 240 milijuna eura: Na projektu Zračne luke Zagreb radit će 30 hrvatskih tvrtki

Foto: Arhiva

IZGRADNJA putničkog terminala na zagrebačkom Plesu počinje u proljeće, a startali su pripremni radovi. Investicija je vrijedna više od 240 milijuna eura, a njome bi Zagreb trebao postati regionalno čvorište jugoistočne Europe.

Moderan - sa zgradom posebnog valovitog krova, velik - na površini od 65 tisuća metara kvadratnih novi putnički terminal moći će primiti pet milijuna putnika. Bit će povezan s istočnom obilaznicom Velike Gorice, a cijelo područje transformirati će se u metropolitski centar. Sve to nećemo vidjeti prije 2016. kada je rok završetka radova.

"Ovo je top projekt po pitanju modernosti i objekata. Sve što trebamo je završiti ga u tri godine. Nadam se, odnosno uvjeren sam da ćemo uspjeti na vrijeme", rekao je Gonzalve de Cordue, direktor MZLZ.

Pripremne radove izvodi tvrtka Viadukt, koja je prošli tjedan potpisala ugovor s Bouygused Batiment International vrijedan 390 milijuna kuna. Na samoj izgradnji terminala također će raditi domaće tvrtke. "Ovo će biti hrvatski projekt. Od samog početka sve će raditi hrvatski stručnjaci. U radovima će sudjelovati 30-ak lokalnih tvrtki s oko tisuću radnika", istaknuo je direktor tvrtke Victor Stefanescu.

Poboljšat će se i postojeći terminal, u koji će biti uloženo 3 i pol milijuna eura. "Ovi radovi uključuju povećanje učinkovitosti prijema putnika. Također povećat će se kapacitet u domaćem i međunarodnom odlasku, a promjene u duty free shopu su već počele", naglasio je Gonzalve de Cordue.

Loši rezultati s kojima će MZLZ završiti ovu godinu ne bi se trebali ponoviti. Već 2014. predviđa se povećanje od osam posto u broju putnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.