"Ima političku podršku": Sumnja se da je krivotvorio svjedodžbu, a postao ravnatelj Škole za cestovni promet u ZG

NA DANAŠNJOJ hitnoj sjednici školskog odbora Škole za cestovni promet u Zagrebu ravnateljem je imenovan Zoran Oreščanin za kojeg se sumnja da je krivotvorio svoju srednjoškolsku svjedodžbu! Najava imenovanja izazvala je pravu buru, a institucije na prijavu dosadašnjeg ravnatelja ni nakon puna dva tjedna nisu reagirale. Komentar samog Oreščanina, koji je trogodišnju srednju školu prema priloženim dokumentima navodno uspio završiti sa svega 15 godina i to u roku od godine dana, nažalost nismo uspjeli dobiti budući da je isključio mobitel.

Sjednica na kojoj je Oreščanin i službeno postao ravnateljem škole trajala je danas samo 15-ak minuta. Zaposlenici škole koji su sjedili u Odboru su dali ostavke, a Oreščanina su izglasali "vanjski" članovi uz potporu predstavnika roditelja Danijela Blaića. Sada već bivši ravnatelj Vedran Nola, koji u zagrebačkoj Školi za cestovni promet radi posljednje 42 godine, od čega je dužnost ravnatelja obavljao prethodne 32, za Index je prije sjednice kazao: "Izuzetno sam žalostan zbog činjenice da institucije ne reagiraju kako bi trebale. Da istraže to i kažu ili sve je u redu, ili poduzmu odgovarajuće korake".

Škola u kojoj je maturirao u svega godinu dana nema ga u evidenciji učenika!

Nola nam je ispričao kako mu se sumnja u pravovaljanost Oreščaninove svjedodžbe javila nakon što je pregledom dokumenata ustanovio kako je Oreščanin osnovnu školu završio 1990. godine, a srednju trgovačku školu "Nikola Tesla" u Bosanskom Brodu (koja je ranije nosila ime "Fric Pavlik") godinu dana kasnije, 1991. godine. Nola je sa spomenutom školom odlučio provjeriti kako je moguće da je Oreščanin srednjoškolsko obrazovanje stekao tako ekspresno, a odgovor kojeg je dobio bio je jednako tako zanimljiv - Oreščanin u njihovoj evidenciji ne postoji kao njihov učenik! Upitna valjanost svjedodžbe stavlja pod upitnik i njegovo kasnije obrazovanje, pa tako i samu diplomu.

Uvidjevši da nešto nije u redu, Nola je odlučio slučaj prijaviti nadležnim institucijama: "Gledajte, ja samo sumnjam da nije u redu. Zato sam problem i uputio na sedam različitih mjesta, od inspekcije i Ministarstva obrazovanja pa sve do DORH-a. Razočaran sam postupkom nadležnih institucija jer po tom pitanju nisu poduzeli ništa".

"Oreščanin za imenovanje ima političku podršku iz Gradske skupštine"

Nola kaže i kako je prvima, još 1. lipnja, prijave uputio nadležnoj inspekciji i Ministarstvu koje se od cijelog slučaja ogradilo navevši kako je riječ o svjedodžbi i školi iz druge države. Naveo je kako je jedino Gradski ured za obrazovanje poduzeo neke korake - uputio požurnicu inspekciji vezano uz navedeni slučaj.

"Sve te institucije šute, a sastanak na kojem bi ga trebali izabrati za ravnatelja započinje danas u 15 sati", rekao je Nola prije imenovanja i dodao kako Oreščanin za imenovanje "ima političku podršku iz Gradske skupštine".

U školskom odboru koji je potvrdio imenovanje novog ravnatelja uz tri predstavnika škole, koji su dali ostavke, sjede i tri predstavnika Skupštine te jedan roditelj. No, Oreščanin ima podršku 4:3 jer su spomenutog roditelja, kako Nola slikovito kaže - "prišarafili", odnosno pod političkim je pritiskom.

"Evidentno je da se radi o nastavku političkog nasilja SDP-ove gradske vlasti nad Gradom Zagrebom i njegovim građanima"

Na vijest o imenovanju Oreščanina reagirali su i iz zagrebačkog Gradskog vijeća Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević.

"Na današnjoj hitnoj sjednici školskog odbora Škole za cestovni promet u Zagrebu ravnateljem bi trebao biti imenovan Zoran Oreščanin za kojeg postoji osnovana sumnja da je krivotvorio svoju srednjoškolsku svjedodžbu. Nakon što na prošloj sjednici školskog odbora Oreščanin nije dobio povjerenje zbog sumnje članova odbora u vjerodostojnost dokumentacije, današnja hitna sjednica sazvana je kao izravna posljedica političkih pritisaka iz redova SDP-a", navode u svom priopćenju.

"Evidentno je da se radi o nastavku političkog nasilja SDP-ove gradske vlasti nad Gradom Zagrebom i njegovim građanima, ali i eklatantnom primjeru rada Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kojim upravlja SDP-ova perjanica u borbi protiv korupcije Željko Jovanović, čija se djelatnost svela na medijska prepucavanja sa športskim djelatnicima, dok obrazovnim sustavom vlada neviđeni nepotizam. Jedan od primjera tog nepotizma je i imenovanje Zorana Oreščanina za ravnatelja Škole za cestovni promet", dodaju.

"HSP dr. Ante Starčević najoštrije osuđuje i s posebnom dozom prijezira gleda na ovakvo upravljanje obrazovnim resursima koji bi trebali stvarati stručne kadrove za bolju budućnost Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Stoga ovim putem pozivamo ministra Željka Jovanovića i pročelnika za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba Ivicu Lovrića da obustave imenovanje Zorana Oreščanina ravnateljem Škole za cestovni promet dok se ne utvrdi pravovaljanost spornih dokumenata. Način na koji se pokušava po hitnom postupku instalirati podoban kadar na čelo jedne obrazovne ustanove skandalozan je i zorno prikazuje na koji se način upravlja Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa koje je i samo postalo `baruština koju treba isušiti`", poručuju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.