Ima li Ljubas svog predstečajnog povjerenika: Isti vodi postupak u pet od sedam Ljubasovih tvrtki

Foto: LiderPress

MARINKO PAIĆ, stečajni upravitelj koji je istodobno vodio niz stečajeva, ukupno njih više od stotinu, a ne zaostaje ni kao povjerenik predstečajne nagodbe. Naime, prema pisanju Poslovnog dnevnika, Paić je u ulozi povjerenika predstečajne nagodbe bio u čak pet od sedam tvrtki povezanih s poduzetnikom Michaelom Ljubasom.

Za povjerenika Ljubasovih tvrtki s ukupnim dugom od blizu 400 milijuna kuna, u njih pet (Elektropromet, Jadran-produkt, Jadran-interijeri, Jadran tvornica interijera, Auto shop Zagreb) imenovan je upravo Paić što je statistički gotovo nemoguće budući da se povjerenici biraju nasumice s popisa od 345 stečajnih upravitelja.

Prema Zakonu, povjerenike predstečajne nagodbe određuje tročlano nagodbeno vijeće "nakon što je utvrdilo da je udovoljeno uvjetima za otvaranje postupka predstečajne nagodbe".

Marinka Paića triput je odredio predsjednik nagodbenog vijeća Zdravko Bonić. Paić je 2009. bio stečajni upravitelj Elektroprometa kada je obustavio stečaj "jer je imovina puno veća od zaduženja". U međuvremenu je Elektropromet nastavio bilježiti gubitke i sada je dužan 128,5 milijuna kuna.

U Fini kratko kažu da ne prate podatke o tome koji su stečajni upravitelji u najviše slučajeva imenovani za povjerenike u postupku predstečajne nagodbe.

Uz ovaj nevjerojatan statistički podatak, treba napomenuti i da su predstečajne nagodbe dodatni izvor prihoda za stečajne upravitelje.

Tako svaki povjerenik predstečajne nagodbe ima pravo na nagradu od 3000 kuna za rad u postupku u kojemu visina obveze dužnika ne prelazi iznos od 10 milijuna kuna. U postupku u kojemu visina obveze dužnika prelazi 10 milijuna kuna, nagrada je 6000 kuna. Povjerenik također ima pravo na naknadu troška koji je imao pri obavljanju radnji propisanih Zakonom ako nagodbeno vijeće ocijeni da je trošak povjerenika opravdan i nužan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.