IKEA-in namještaj prisilno su izrađivali i politički zatvorenici u DDR-u?

NAJPOZNATIJI proizvođač namještaja na svijetu, švedska IKEA, nikako da uhvati predah od skandala. Naime, nakon što se dugo šuškalo o simpatijama Ikeinog osnivača Ingvara Kamprada prema nacizmu, švedska TV postaja SVT sad tvrdi kako su dio Ikeinog namještaja u prošlosti proizvodili ni manje ni više nego politički zarobljenici u Istočnoj Njemačkoj (DDR).

Još prošle godine su njemački mediji pisali o novim otkrićima iz arhiva istočnonjemačke tajne policije Stasi, kojim se ustanovilo da su mnogi tehnički uređaji koje je zapadnonjemačka firma Quelle preko kataloga prodavala pod imenom Privileg zapravo bili proizvodi iz tvornica u DDR-u.

Posebno je sporna Ikeina tvornica u Waldheimu, gdje su navodno radili zatvorenici iz obližnjeg zatvora koji je bio pod kontrolom zloglasnog Sasija. Prije godinu dana jedan je zatvorenik iz tog vremena posvjedočio kako su zatvorenici prisilno, i naravno besplatno, u neljudskim i robovskim uvjetima sklapali regale i komode za zapadno tržište.

Nakon što su u javnost dospjeli ti navodi, Ikea je i sama angažirala nekoliko povjesničara da u arhivima Stasija istraže pozadinu ove priče. Prema preliminarnim izjavama, vodstvo Ikee, na čelu s osnivačem Ingvarom Kampradom, nije bilo upoznata s činjenicom da su u pogonima koje su proizvodili za Ikeu radili zatvorenici. Prema navodima Deutsche Wellea, za strojevima su vrlo često stajali i politički zatvorenici koji su na dugogodišnje robije bili osuđivani i zbog pokušaja prelaska granice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.