I službeno otvorena istraga protiv Sarkozyja zbog primanja donacija od najbogatije Francuskinje

Foto: AFP

BIVŠI francuski predsjednik Nicolas Sarkozy stavljen je pod službenu istragu zbog navoda da je tijekom kampanje 2007. godine primio ilegalne donacije od najbogatije Francuskinje, nasljednice L'Orealova carstva Liliane Bettencourt.

AFP javlja da Sarkozy tvrdi da nije kriv i da od sada 90-godišnje bogatašice nije primio tisuće eura, zbog čega ga se istražuje. Njegov odvjetnik je najavio da će podnijeti žalbu protiv "nekoherentne i nepravedne odluke".

Sumnja se da je Bettencourt Sarkozyjevim pomoćnicima tijekom kampanje 2007. godine dala 150 tisuća eura. Donacije fizičkih osoba u izbornim kampanjama u Francuskoj su zakonom ograničene na 4,600 eura.

Sudac Jean-Michel Gentil iznenadno je pozvao Sarkozyja na suočavanje s batlerom Liliane Bettencourt, Pascalom Bonnefoyjom, kako bi doznao koliko puta su se bivši predsjednik i bogatašica sreli tijekom 2007. godine.

Istražitelji će nastaviti s istragom te nakon toga odlučiti hoće li se Sarkozy naći na sudu. Podsjećamo, Sarkozy je ranije natuknuo da bi se mogao opet kandidirati na predsjedničkim izborima 2017. godine, a ishod istrage će vjerojatno biti presudan za njegovu kandidaturu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.