Hrvatsko nacionalno vijeće u Crnoj Gori: Nećemo zatvarati oči pred netolerancijom prema Hrvatima

Ilustracija: Hina

HRVATSKO nacionalno vijeće (HNV) u Crnoj Gori, tijelo zaduženo za zaštitu prava hrvatske nacionalne manjine, upozorilo je u svom priopćenju objavljenom u četvrtak, kako u toj zemlji i dalje postoji velika netolerancija prema Hrvatima, što se, kako ističu, potvrđuje kroz rezultate nedavne ankete, ali i kroz dva nedavna napada na objekte i institucije koje politički i duhovno predstavljaju hrvatsku nacionalnu manjinu.

U priopćenju dostavljenom podgoričkom dnevniku "Vijesti" Hrvatsko nacionalno vijeće, čije je sjedište u Tivtu a na čelu mu je Zvonimir Deković, podsjeća na nedavni incident u kojemu su u tome gradu razbijeni prozori sjedišta jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative (HGI), što su, kako je utvrdila policija, počinila trojica maloljetnika. Također se podsjeća na istresanje fekalnog otpada iz autocisterne kod crkvice Gospe od snijega u Verigama te se ocjenjuje da, ako je i riječ o još jednom vandalizmu, to nije moglo "poništiti simboliku ovog čina i ublažiti gorčinu u duši bokeljskim Hrvatima", jer je riječ o crkvici koja datira iz 15. stoljeća i dokaz je stoljetnog življenja Hrvata na ovim prostorima.

Ocjene o netoleranciji prema Hrvatima, koju uspoređuje s onom iz devedesetih godina, HNV obrazlaže i podacima iz nedavne ankete Centra za demokraciju (CEDEM) o etničkoj distanci, prema kojoj svaki peti pripadnik većinskog naroda u Crnoj Gori ne bi želio živjeti s Hrvatima u istoj državi, 31 posto ispitanika se ne bi družilo s Hrvatima, a isto toliko ih ne bi voljelo da im Hrvat bude šef, polovica ispitanih ne bi voljelo da na rukovodeće mjesto u državi bude Hrvat, a 56 posto ispitanika navelo je da ne bi za bračnog druga poželjeli osobu hrvatske nacionalnosti.

HNV na kraju priopćenja ističe da Hrvati u Crnoj Gori i njihove institucije zasigurno "na mržnju neće odgovarati mržnjom, jer dobro znaju kamo bi to odvelo, ali neće ni zatvarati oči pred ovakvim poraznim činjenicama, uz nadu da će sljedeća anketa pokazati da je etnička distanca u Crnoj Gori uvelike smanjena".

Nacionalna vijeća Hrvata, Muslimana i Bošnjaka, Srba, Albanaca i Roma osnovana su s ciljem zaštite prava nacionalnih manjina, a čine ih stranački čelnici, zastupnici u državnom i općinskim parlamentima te istaknute osobe iz svijeta kulture, znanosti i športa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.