Hrvatski dizajneri zgroženi zbog novih tablica: Molimo MUP da se konzultira i s dizajnerskom zajednicom!

Foto: Hina

UPRAVNI odbor Hrvatskog dizajnerskog društva u priopćenju je pozvao MUP da se oko dizajna novih tablica ali i drugih vizualnih rješenja konzultira s dizajnerskom zajednicom. Priopćenje objavljujemo u cijelosti:

"Potaknuti Javnom raspravom o novim registarskim pločicama i registracijskim područjima koju je nedavno pokrenulo Ministarstvo unutarnjih poslova RH, kao krovno strukovno udruženje dizajnera obavezni smo upozoriti na niz nelogičnosti i ozbiljnih propusta iznesenih ne samo u sadržaju iste, nego i u načinu na koji je raspisana. Nije nam ovom prilikom namjera ulaziti u analizu „izgleda“ samih registarskih pločica čije je oblikovanje substandardno i o čemu su se posljednjih dana javno oglasili brojni kolege dizajneri – problem je dublji i tiče se određenih načela. Prije svega, Javna rasprava donosi  tzv. „prijedloge mogućih rješenja“, koji se redom odnose na arbitrarno razmještanje pojedinih kodnih, identitetskih i znakovnih elemenata, pri čemu uopće ne dovode u pitanje unaprijed implementiranu tipografiju i njenu čitljivost. Temeljan problem svih ponuđenih varijanti upravo i jest taj da ne zadovoljavaju ni najosnovnije standarde vezane za samu namjenu registarskih tablica – ukratko, da su čitljive i da komuniciraju jasan i sustavno osmišljen identitet.

Štoviše, u identitetskom smislu one perpetuiraju iste nedosljednosti, amaterizam i nepromišljenost vizualnog identiteta hrvatske države u cjelini. Pritom smo u korištenju pojma „vizualni identitet“ prilično velikodušni, jer isti pojam podrazumijeva ozbiljan i promišljen sustav. Napominjemo kako ni identitet niti tipografska čitljivost ne mogu i ne smiju biti interna stvar odluke institucija. Za rješavanje ovih ozbiljnih problema, kao i u svim drugim sektorima, potrebno je angažirati stručnjake, što u ovom slučaju očigledno nije napravljeno. Jednako tako, čak i kada bismo previdjeli gore navedeno, o kompoziciji vizualnih znakova unutar same tablice ne može se raspravljati kao da je riječ o slagalici u kojoj se gotovi elementi raspoređuju prema zadanoj strukturi. To je pitanje nužno rješavati integralno, tu ne postoji „ili – ili“.

Ovo nas pa vodi do drugog načelnog problema – kvalitetna konačna odluka o novim registarskim pločicama ne može se donijeti putem ovako raspisane netransparentne „javne“ rasprave. Ta je rasprava unaprijed zaobišla dizajnersku struku i svela odlučivanje o bitnoj i dugoročnoj stvari na populističku referendumsku anketu. Adekvatni alati za rješavanje ovakvih problema su javni natječaj za dizajn vizualnog identiteta novih registarskih tablica ili pak transparentna suradnja između Ministarstva i profesionalnih dizajnera. Stoga vas u najboljoj namjeri pozivamo da korigirate svoju odluku, a za početak da se uključite u javnu raspravu s dizajnerskom zajednicom o ovom, ali i drugim problemima signalistike i  vizualnog komuniciranja u javnom i institucionalnom kontekstu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.