Hrvatska odvjetnička komora: Hanžekovićev "poklon" od 15 milijuna kuna za Bandića nije sporan

Foto: FAH

"MIŠLJENJA smo da kao branitelj Milana Bandića, odvjetnik Marijan Hanžeković nije u sukobu interesa kao punomoćnik pojedinih podružnica Zagrebačkog holdinga", stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Hrvatske odvjetničke komore.

Bandićeva administracija osigurala mu unosne poslove

Naime, kao što je poznato zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pušten je da se brani sa slobode zahvaljujući jamčevini od 15 milijuna kuna koju je  nabavio jedan od njegovih odvjetnika - Marijan Hanžeković i to putem kredita.

Hanžeković je u isto vrijeme angažiran na poslovima Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga,  a upravo mu je administracija Milana Bandića u gradu Zagrebu pribavila i znatnu financijsku dobit jer je angažiran na utjerivanju neplaćenih računa pojedinih podružnica.  Odvjetničkoj komori taj podatak nije sporan.

Komora: Nema kršenja etike

Isto tako, čini se da Odvjetničkoj komori za sada nije jasno je li kredit podignut u ime Milana Bandića odnosno Marijan Hanžeković mogao je podignuti kredit u svoje ime i za svoj račun i platiti jamčevinu. Komori za sadsa nije poznato da li je Marijan Hanžeković podigao kredit  kao privatna osoba ili kao odvjetnik. No, svejedno.


"Mišljenja smo da ništa od navedenog nije u suprotnosti s odredbama Kodeksa odvjetničke etike. O svakoj eventualnoj disciplinskoj prijavi odlučuju disciplinska tijela Komore koja su birana od Skupštine HOK i potpuno su neovisna u svom radu od svih drugih tijela Komore", stoj u odgovoru Odvjetničke komore.

Je li jamčevina legalna?

Podsjetimo kako je Peđa Grbin saborski zastupnik SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za Ustav postavio pitanje "legalnosti" jamčevine za Milana Bandića. Naime, Grbin tvrdi kako je riječ o sukobu interesa te da se Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa mora pozabaviti ovim slučajem.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.