Hollande reže troškove: Šefovi javnih tvrtki će najviše imati 20 puta veću plaću od najmanje plaćenog radnika

NAKON što je francuski predsjednik zatražio da se snize previsoke plaće direktora kompanija u vlasništvu države, vlada je odlučila napraviti pravi rez u tom sektoru te će neki od šefova ostati i bez 68 posto svojih prihoda.

Novi francuski premijer Jean-Marc Ayrault je objasnio da se moraju sniziti visoke plaće kako bi se pokazala solidarnost sa radnicima koji imaju niske prihode. Hollande je u predsjedničkoj kampanji najavljivao da će uvesti novi način određivanja plaća direktora javnih poduzeća. Kazao je da niti jedan direktor neće smjeti imati plaću više od 20 puta veću od najgore plaćenog radnika u tvrtki.

"Vjerujem u patriotizam direktora kompanija"

Premijer je najavio da će se to odnositi i na ugovore koje su direktori potpisali dok je još na vlasti bio konzervativac Nicolas Sarkozy. "Vjerujem u patriotizam direktora kompanija", rekao je Ayrault te dodao da je uvjeren kako direktori razumiju da u financijskoj krizi političke i financijske elite moraju biti primjer ostalim stanovnicima. Podsjetio je da vlast ima podršku naroda u provođenju ove mjere.


"Francuzi su donijeli odluku na biralištima 6. svibnja, a financijski lideri poštuju univerzalno pravo glasa", kazao je Ayrault. Podsjetio je da su predsjednik Hollande i njegovi ministri sami sebi snizili plaće za 30 posto. Odlukom o smanjenju plaća direktorima najviše će biti pogođen izvršni direktor energetskog diva EDF-a, Heri Proglio, koji trenutno godišnje zarađuje 1,55 milijuna eura što je 64 puta više nego najmanje plaćeni radnik kompanije.

Kritičari tvrde da će sposobni menadžeri otići u privatni sektor

Proglio će morati malo promijeniti način života, jer će mu plaća pasti na oko 496 tisuća eura godišnje. Direktor nuklearnog diva Areva, Luc Oursel, će sa plaće od 679 tisuća pasti na onu od "samo" 335 tisuća eura, dok će direktor Pošte Jean-Paul Bailly ostati bez 41 posto plaće od 635 tisuća eura.

No, neće svi direktori biti zakinuti ovom odlukom socijalističkog predsjednika. Guillaume Pepy, koji je na čelu željezničke kompanije SNCF, trenutno zarađuje "samo" 15 puta više nego najmanje plaćeni radnik, a ima plaću od 250 tisuća eura godišnje. Već su se u francuskoj javnosti javili kritičari koji tvrde da će ova odluka vlade u privatni sektor otjerati sposobne menadžere iz kompanija u državnom vlasništvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.