HGSS na Biokovu nastavlja potragu za nestalim Poljakom: Nema ga već više od tjedan dana

Ilustracija: HGSS

HRVATSKA gorska služba spašavanja (HGSS) nastavila je danas potragu za nestalim poljskim turistom Krzysztoforom Marekom Wozniakom, koji je zadnji put viđenim prošlu nedjelju 3. kolovoza, kada se uputio na Biokovo s nakanom da se uspne na Sv. Iliju.

Tijekom vikenda se intenzivno tragalo uz uporabu svih raspoloživih sredstava - tim HGSS-a s psom je radio ciljane izvide u zaobalju, a danas, osmog dana, potraga je nastavljena nešto smanjenim intenzitetom, izvijestili su iz HGSS-a.

Za danas je predviđeno selektivno pretraživanje terena na dijelovima za koje je analiza rezultata dosadašnje pretrage pokazala da ima potrebe dodatno pregledati.

Tijekom vikenda nestalog Poljaka tražilo je više od 130 članova HGSS-a iz Makarske, Splita, Šibenika, Orebića, Sinja, Kaštela, Solina, Dugopolja, Brača te HGSS Posušja iz BiH, kao i vatrogasna društva s Makarske rivijere i Državna vatrogasna intervencijska postrojba, zaposlenici Parka prirode Biokovo te brojni planinari.

Pretraživalo se zaleđe Krvavice i Baške Vode, šire područje Basta te na rubni dijelovi Parka prirode Biokovo.

Uz zemaljsko pretraživanje terena u subotu se u potragu ponovno uključio i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

Spasiteljima su posao otežavali nepovoljni vremenski uvjeti, ali i akcije spašavanja koje su se odvijale tijekom petka i subote, istodobno s potragom za nestalim Poljakom, navode iz HGSS-a.

Tijekom vikenda letačke posade HRZ i PZO-a u tri akcije traganja i spašavanja


Posade Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO) tijekom vikenda bile su angažirane u tri akcije traganja i spašavanja, izvijestila je danas Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Prva je započela u subotu, 9. kolovoza, a tragalo se za nestalim Poljakom na području Biokova helikopterom Mi-8 MTV. Uz pretraživanje terena iz zraka, posade su prevezle i 15 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz Baške Vode do vrhova Biokova. Za nestalim Poljakom letačke posade tragale su i prethodnih dana, te su pružale potporu u zračnom transportu spašavatelja HGSS-a i pasa tragača na prostoru Biokova. Potraga i dalje traje, a posade su u zraku provele sveukupno šest sati i prevezle oko 50 gorskih spašavatelja.

Druga akcija krenula je također u subotu, odmah po slijetanju posade sa Biokova, a tragalo se za nestalim hrvatskim roniocem u akvatoriju Visa. Kroz nešto više od tri sata pretraživao se prostor Paklenih otoka, južne strane otoka Hvara, Palagruže, sjeverne strane Korčule, Vela Luka, Lastovo i Rt Pelegrin, a u potrazi su sudjelovala i četiri spašavatelja HGSS-a. Za traganje za nestalim roniocem uz helikopter korišten je i avion Pilatus PC-9M iz Obalne straže koji je u tri dana u pet navrata pretraživao šire područje Visa pri čemu su posade Pilatusa provele 11 sati u traganju, koje se i dalje nastavlja.

Uspješnim spašavanjem ozlijeđenog hrvatskog planinara s vrha Kabal na Mosoru okončana je u nedjelju 10. kolovoza treća akcija potrage. U akciji izvlačenja planinara i prijevoza do KBC-a Split sudjelovalo je i šest pripadnika HGSS-a.

Letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera sveukupno su u ovoj godini imale 14 akcija traganja i spašavanja pri čemu su sudjelovale u spašavanju šest osoba, a pri tome su prevezle i oko 120 pripadnika HGSS-a i MUP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.