HDZ BiH iz mostarskog Aluminija izvlačio novac uz suglasnost Ive Sanadera?

Foto: FAH

NOVAC iz mostarskog Aluminija izvlači se pod pokroviteljstvom HDZBiH već 20 godina, a ta praksa nastavila se i do danas, piše bosansko-hercegovačka novinska agencija Patria.

Agencija navodi kako je prvo lice ove afere bio Ante Jelavić, a njegovu praksu je, kako tvrde, nastavio i aktualni predsjednik HDZBiH Dragan Čović koji pod svaku cijenu želi ponovno preuzeti kontrolu nad Aluminijem i na vodeće pozicije postaviti svoje ljude. Naime, 44 posto vlasništva tvrtke drži Vlada FBiH, isto toliko imaju mali dioničari, a Vlada Republike Hrvatske sudjeluje u vlasništvu s 12 posto.

Novac se navodno, izvlačio na sve moguće načine, a kao primjer se navodi kupovina nekretnine u Zagrebu u Grahovoj ulici po cijeni koja za 154 tisuće eura premašuje procjenu Porezne uprave. U izvješću Financijske policije stoji da je ta ista nekretnina sedam godina nakon kupnje prodana za osjetno manji iznos - konkretno 62.000 eura manje.

Suglasnost za tu kupovinu koja je oštetila Aluminij, kako piše agencija, dao je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je tada još bio zamjenik ministra vanjskih poslova. Sedam godina kasnije taj isti prostor prodan je firmi FEAL za blizu 62.000 eura manje od procijenjene vrijednosti.


Na 500 stranica Federalna financijska policija opisala je načine nezakonitog izvlačenja novca iz Aluminija do 2013. godine u što je bilo umiješano tridesetak osoba.

Međutim, istraga po tom pitanju još uvijek nije otvorena, a nagađa se da bi Financijska policija mogla dobiti nalog za kontrolu poslovanja Aluminija u 2014. godini.
 

 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.