Glavni ured Interpola privremeno povukao međunarodnu tjeralicu za Manojlom Milovanovićem

Foto: Kurir-infor.rs

GLAVNI ured Interpola privremeno je povukao međunarodnu tjeralicu za umirovljenim generalom vojske bosanskih Srba Manojlom Milovanovićem, raspisanu na zahtjev Hrvatske, kako bi se vlastima Bosne i Hercegovine čiji je on državljanin ostavila mogućnost očitovanja o njenoj opravdanosti, izjavila je u petak glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Mirna Šoja. Pojasnila je kako je vlastima BiH Interpol ostavio rok za eventualno podnošenje prigovora na tjeralicu do 24. veljače, a ukoliko BiH ne reagira od tog će datuma ona ponovo biti na snazi.

Hrvatska je tzv. difuznu tjeralicu za Milovanovićem raspisala početkom siječnja da bi bi joj središnjica Interpola 24. siječnja dala status "crvene" odnosno obvezujuće za sve države-članice Interpola. Takva je tjeralica raspisana jer hrvatsko pravosuđe Milovanovića sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva što je regulirano rezolucijom Interpola iz Dohe od 2010. godine. Tom je rezolucijom ipak dopuštena mogućnost prigovora na raspisivanje takvih tjeralica zemlje čiji je osumnjičenik državljanin.

Savjetnik ministra sigurnosti BiH Damir Arnaut u četvrtak je najavio podnošenje prigovora na raspisivanje tjeralice za Milovanovićem uz podsjećanje kako BiH ne izručuje svoje državljane koje druge zemlje sumnjiče za ratne zločine.

Sam Milovanović je ranije ovog tjedna kazao kako pretpostavlja da ga se sumnjiči za raketni napad na selo Cerik kod Nove Gradiške počinjen 19. rujna 1995. godine. Milovanović koji sada živi u Banjoj Luci tijekom rata u BiH bio je načelnikom glavnog stožera vojske Republike Srpske i najbliži suradnik njezina glavnog zapovjednika Ratka Mladića. Unatoč toj činjenici nikada nije bio optužen ni za kakav ratni zločin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.