Galbraith znao da su ga prisluškivali dok je bio u Hrvatskoj: "Većina mojih poziva bila je nevažna, čak sam znao i zaspati"

Foto: Guliver Image / Getty Images

U KOLUMNI koju je napisao za The Guardian, Peter Galbraith dotaknuo se problema špijuniranja američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA). Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj napisao je kako je i sam bio žrtva prisluškivanja dok je boravio u Hrvatskoj, no to mu nije smetalo.

"Kao diplomat i UN-ov službenik znao sam da obavještajne službe zemlje u kojoj boravim prisluškuju moje pozive", napisao je Galbraith i dodao da je većina njegovih poziva bila privatne prirode. Galbraith stoga suosjeća s Europljanima koji su bijesni jer je NSA narušila njihovu privatnost.

Galbraith se pita koliko su korisne informacije koje prikupi NSA s obzirom na to da većina građana živi život koji nije zanimljiv agencijama. Piše kako većina razgovora i poruka nema nikakvu obavještajnu vrijednost.

"Uvijek sam osjećao simpatije za hrvatske analitičare koji su preslušavali snimke mojih razgovora. Kada izbacite razgovore mojeg sina s prijateljima, većina poziva bila je nevažna i dosadna. Čak sam iz zaspao tijekom nekih poziva".

Neiskusni analitičari

Napisao je kako se u obavještajnim agencijama nalaze neiskusni analitičari koji nikada nisu bili u zemlji čije podatke obrađuju te "nemaju osjećaj za tu državu". Tvrdi da je to jedan od razloga zašto su obavještajne informacije o Iraku prije rata 2003. godine bile pogrešne. Galbraith tvrdi kako je to iskusio tijekom rata u Hrvatskoj i BiH.

"U kritičnim trenucima tijekom rata, CIA je krivo procijenila namjere i sposobnost Hrvatske. Tijekom izrade svoje procjene analitičari CIA-e oslonili su se većim dijelom na elektronsko presretanje NSA i na plaćene špijune te na druge obavještajne izvore" pojasnio je Galbraith i dodao da se i sam oslanjao ne te izvore ali i na to što su mu kazali hrvatski dužnosnici.

"Imao sam težak zadatak uvjeriti Washington da su obavještajne službe u krivu", napisao je Peter.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.